Ana içeriğe atlayın

Günden güne daha fazla tüketici internetten alışveriş yapmaktadır. Araştırmalara göre, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin yaklaşık yarısı market alışverişlerinden hediyelere kadar tüm ihtiyaçları için çevrimiçi olarak alışveriş yapmaktadır. Dijital ortamda alışveriş yapan müşterilerin sayısı arttıkça, çevrimiçi alışveriş dolandırıcılığı girişimlerinin sayısı da artmaktadır. Experian’ın verilerine göre 2017 yılında çevrimiçi alışveriş dolandırıcılığı önceki yıla göre yüzde 30 artış göstermiştir ve bu eğilimin artması beklenmektedir

Dolandırıcılıktan kaçınmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Hemen uygulamaya alabileceğiniz bu beş adım sayesinde, çevrimiçi alışveriş yaparken güvenliğinizi koruyun.

1. Bilmediğiniz Kişilerden Gelen E-postaları Açmayın

Şirketler ürün satmak için yıllardır e-posta üzerinden pazarlama yöntemini kullanılmaktadır ancak bu, bilgisayar korsanlarının da tercih ettiği iletişim yöntemidir. Bilgisayar korsanları, banka hesabı ya da Sosyal Güvenlik numaraları gibi hassas bilgileri vermeyi kabul edebilecek mağdurlara yönelik “kimlik avı” işlemlerini yürütmek üzere e-posta kullanır. Prensip olarak, tanımadığınız bir şirketten gelen bir e-postayı açmayın.

2. Kupon Sitelerine veya Ücretsiz Verilen Ürünlere Temkinle Yaklaşın

Çevrimiçi kuponlar ve ücretsiz verilen ürünler müşterilerin ilgisini çeker ancak dolandırıcılar fırsat avcılarını kandırmak için harika fırsatların cazibesinden faydalanır. Target.Shopping.xyz gibi mega mağazaların adına benzeyen tüm kupon veya ücretsiz verilen ürün sitelerinden kaçının. Gerçekten kişisel bilgiler içeren uzun bir profil oluşturmanızı isteyen sitelere dikkat edin.

3. Kafede Alışveriş Yapmayın

Alışveriş yapmak istiyorsanız bunu ücretsiz Wi-Fi sunulan kamusal alanlarda yapmayın. Herkese açık Wi-Fi’ın güvenli olmayan yapısı, korsanların kredi kartı numaranız gibi bilgileri alıkoymasını kolaylaştırır. Alışverişinizi ağın daha güvenli ve parola korumalı olduğu evinizde yapın. Herkese açık Wi-Fi’ın riskleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4. Ön Ödemeli Kredi Kartı Edinin

Çevrimiçi alışveriş yaparken, tüm satın alma işlemlerinde bir ön ödemeli kredi kartı kullanın. Ön ödemeli kartlar banka hesabınıza bağlı değildir. Bilgisayar korsanları numarayı ele geçirirse tüm birikiminize değil, yalnızca kartta bulunan tutara erişebilir.

5. Dolandırıcılık Uyarılarına Kaydolun

Bilgisayar korsanları her gün işlerinde daha ustalaşmakta ve böylece müşterilerin hangi dolandırıcılıkların aktif olarak gerçekleştirildiğini bilmesini neredeyse imkansız kılmaktadır. Federal Ticaret Komisyonu, güncel kalmanızı sağlamak üzere en yeni dolandırıcılık girişimlerinin listelerini gelen kutunuza gönderen ücretsiz bir uyarı programı sunmaktadır. FTC (Federal Ticaret Komisyonu) web sitesinden kaydolun.

Bu adımlara ek olarak, çevrimiçi alışveriş sırasında kimliğinizi korumaya yardımcı olabilecek bir antivirüs yazılımı satın alma seçeneğini de değerlendirmeniz gerekir. Etkili bir İnternet Güvenliği yazılımı parolalarınızı, bankacılık bilgilerinizi ve alışveriş işlemlerinizi koruyabilir. Bu yazılım yukarıdaki beş ipucuyla birlikte kullanıldığında çevrimiçi alışverişleriniz sırasında endişelerinizi ortadan kaldırabilir.

İlgili makaleler ve bağlantılar:

Ürünler:

Çevrimiçi Alışveriş Dolandırıcılığından Kaçınma: Güvenli Çevrimiçi Alışveriş için 5 İpucu

Günden güne daha fazla tüketici çevrimiçi alışveriş yapmaktadır. Çevrimiçi alışverişin güvenli olmasını sağlamak ve çevrimiçi alışveriş dolandırıcılığından kaçınmak için bu beş ipucunu uygulayın.
Kaspersky Logo