Ana içeriğe atlayın

Bilgisayarınızın veya cihazınızın Android, Mac veya Windows işletim sistemlerinden hangisini çalıştırdığından bağımsız olarak, siber suçlular kendi işletim sistemlerinde makinelerinizi hedef alan bir dizi karmaşık saldırıya sahiptir. Sonuç olarak, işletim sisteminiz için tasarlanmış ve bilgisayar davranışlarınıza göre uyarlanmış bir anti virüs yazılımı seçmek hayati önem taşır.

Tüm antivirüs yazılımları aynı seviyede hizmet sunmadığından, dikkate alınması gereken birçok faktör mevcuttur.

Örneğin, interneti normal şekilde kullanıyorsunuz ancak anti virüs yazılımınız çevrimiçi etkinliğinizi “incelerken” bilgisayarınızın yavaş gezinmesine neden oluyorsunuz. Sonrasında yazılım bir sorun tespit ederse zaman alıcı adımlar olmadan sorunu çözemeyebilir (ve buna rağmen bile sorunu çözemeyebilirsiniz). Daha da kötüsü, anti virüs yazılımınız olsa bile kullanımı ve yapılandırılması çok karmaşık olduğundan sisteminize yine de virüs bulaşır (ve bazı durumlarda bunların hiçbirinden haberiniz olmaz).

En kötü senaryoları bir kenara bırakırsak, bilgileriniz tehlikede olduğunda düşünmek isteyeceğiniz son şey hatalar, çökmeler ve siber güvenlik tehditlerine karşı korunmaya yönelik başarısız girişimlerdir. Sonuç olarak, anti virüs yazılımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Genel tehlikeler, öneriler ve dikkat etmeniz gereken ek özellikler dâhil olmak üzere anti virüs yazılımını nasıl seçeceğinize dair basit kılavuzumuzu paylaşıyoruz.

Anti Virüs Yazılımınız Sizi Büyük Tehditlerden Koruyor mu?

İyi bir anti virüs yazılımının nasıl seçileceğine karar vermek, sunduğu korumalarla başlar. Anti virüs, tanımı gereği virüslere karşı koruma sağlamalı ancak aynı zamanda diğer siber tehdit türlerini de içermelidir. En azından gizliliğinize ve güvenliğinize yönelik en yaygın tehlikelere karşı korunmanız gerekir.

Karşılaşabileceğiniz en yaygın siber tehditler türleri şunlardır:

  • Zararlı yazılım: Cihazlarınıza bulaşarak verilerinizi kesintiye uğratan, kullanan veya sizden veri toplayan istenmeyen yazılım programlarıdır. Zararlı yazılımlar genellikle virüsleri, casus yazılımları, reklam yazılımlarını ve fidye yazılımlarını içerir.
  • Dolandırıcılıklar: Sizi hassas bilgileri vermeniz veya cihazınıza kötü niyetli erişime izin vermeniz için kandıran dijital tuzaklar. Bunlar genellikle e-postalar, web siteleri, metinler, kötü uygulamalar ve çevrimiçi mesajlar biçimindedir. Yaygın dolandırıcılıklar arasında istenmeyen mesaj, kimlik avı ve site trafiği yönlendirme dolandırıcılıkları yer alır.

Bu tehditler genellikle bilgisayar korsanının hedeflerine ulaşmak için birbirleriyle örtüşür. Bazı dolandırıcılıklarda zararlı yazılım dağıtılırken bazı zararlı yazılımlar web’de veya bağlı cihazlarda şüphe çekmeyen yerlere gizlenilir. Zararlı yazılım, fidye yazılımında olduğu gibi başlı başına bir dolandırıcılık olabilir ve gasp amacıyla kullanılabilir.

Anti virüs programınız yukarıda listelenen, sık karşılaşılan saldırganlara karşı koruma sağlamalıdır.

Programınız Gerçek Zamanlı Engelleme ve Hızlı Bulaşma Temizliği Sunuyor mu?

İnternet sürekli değiştiğinden, anti virüs yazılımı tercihiniz her türlü güvenlik riskini bulmak ve durdurmak için sürekli tetikte olmalıdır. Bazı siber güvenlik yazılımları, sorunları ancak ortaya çıktıktan sonra ele alabilir. Anti virüsünüzün genellikle “tehdit önleme” olarak adlandırılan proaktif korumaya sahip olmasını istersiniz, böylece cihazlarınızı istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman endişelenmeden kullanabilirsiniz.

Yazılımınızdaki tehdit önleme özellikleri şunları içermelidir:

  • Yeni dosyaları açmadan önce tehlike açısından inceleyecek reaktif dosya taraması. Dosyanın açılmasının güvenli olup olmadığına karar vermek için dosyayı bilinen risklerin bulunduğu kapsamlı bir veri tabanıyla karşılaştırır.
  • Güvenliği ihlal edilmiş veriler için cihazınızın her köşesini inceleyecek eksiksiz sistem taramaları. Birçok casus yazılım ve zararlı yazılım gizlenmek üzere tasarlandığından bu özellik, hiçbir şeyin fark edilmeden saklanmadığından emin olmanıza yardımcı olabilir.
  • Güvenlik geçmişlerini ve potansiyel risk düzeylerini değerlendirmek için URL bağlantılarını ve web sayfalarını filtreleyecek web’de gezinme koruması. Siber saldırıların çoğunluğu tarayıcınıza olan internet bağlantısı üzerinden başlatıldığından, web’de gezinme güvenliği dijital güvenliğiniz açısından çok önemlidir.

Tehdit kaldırma tüm anti virüs sistemlerine dâhil edilmelidir. Daha sonra inceleyip kaldırmanıza olanak sağlamak için potansiyel olarak zararlı dosyaları karantinaya aldığından emin olun.

Kötü amaçlı yazılım koruması” olarak adlandırılan diğer ürünler, herhangi bir önleyici özellik olmadan yalnızca kaldırma olanağı sunabilir. Bazı durumlarda bu ürünler kılık değiştirmiş virüsler bile olabilir, bu nedenle sağlayıcılarınızı da mutlaka araştırın.

Yazılımınız Doğru ve Verimli Çalışıyor mu?

Anti virüs korumasıyla, tespit etme özelliği yalnızca yazılımın gerçekten amaçlandığı gibi çalışması durumunda iyidir.

Siber tehdit korumanızın güvenilir olması için şunları sağlaması gerekir:

  • Temiz dosyalarınızı yanlışlıkla silmeden, gerçek tehditleri güvenilir bir şekilde bulun.
  • Cihazınızı yavaşlatmadan çalışın.

Bu yönlerin her birini derinlemesine inceleyelim.

Güvenilir Tehdit Algılama Oranları

Anti virüs yazılımının, sisteminizdeki dosyaları tararken neyin zararlı olduğunu ve neyin zararlı olmadığını doğru bir şekilde söylemesi gerekir.

Bilinen tehdit veri tabanları, tehlikeli verileri ayıklamak için anti virüs şirketleri tarafından derlenir. Bunlar bir anti virüs sisteminin belkemiğidir ve güncel tutulması gerekir. Siber tehditler sürekli olarak değişmektedir, bu nedenle bilgisayarınızı her kötü amaçlı yazılım, casus yazılım veya reklam yazılımına karşı koruması için antivirüs yazılımına güvenmek mümkün değildir. Ancak bazı araçlar diğerlerinden daha iyi sonuç verir.

Algılama oranları anti virüs yazılımınızın performansını, temiz dosyaları ve olası tehditleri ne sıklıkta doğru şekilde etiketlediğine bağlı olarak derecelendirir. İyi bir algılama oranı, aşağıdakiler için yüksek başarı oranlarına sahip olacaktır:

  • Gerçek pozitif: Program, tehlikeli dosyaların zararlı yazılım olduğunu belirlediğinde oluşur.
  • Gerçek negatif: Program, tehlikeli olmayan dosyaların açılmasının güvenli olduğunu belirlediğinde oluşur.

Sonuç olarak ideal bir anti virüs yazılımının size aşağıdakileri vermemesi gerekir:

  • Hatalı pozitif: Program, tehlikeli olmayan dosyaların zararlı yazılım olduğunu belirlediğinde oluşur. Yazılımınızın tehdit eşiği çok agresifse tamamen güvenli dosyalar kaldırılabilir.
  • Hatalı negatif: Program, tehlikeli dosyaların açılmasının güvenli olduğunu belirlediğinde oluşur. Bu durum, tehdit veri tabanının yeni veya belirsiz tehditleri keşfetmemesi veya kaydetmemesi durumunda ortaya çıkabilir.

Yazılımın hatalı pozitiflere ilişkin derecelendirmelerine özellikle dikkat edin. İhtiyacınız olan dosyaları kaldıran bir yazılımı seçmek istemezsiniz. Ayrıca, birden çok bağımsız laboratuvarın kapsamlı bir şekilde test ettiği ve onayladığı bir program bulmanız mantıklıdır. Virus Bulletin, TechRadar, NSS Labs ve AV-Comparatives gibi kuruluşlar, Windows, Mac ve Android işletim sistemleri için kötü amaçlı yazılım koruması araçlarına ve anti virüs yazılımlarına yönelik testler gerçekleştirmekte ve incelemeler sunmaktadır.

Ürünlerin tehdit algılama ve düzeltme becerisi, işletim sistemleri arasında da değişiklik göstermektedir. Örneğin, en iyi Mac anti virüs yazılımı, PC’de en iyi performansı gösteren yazılım olmayabilir. Bu nedenle, işletim sisteminiz için en güncel ve yüksek performans sunan programları belirlemek üzere saygın blog yazarlarının ve güvenilir haber kaynaklarının güncel haber ve test analizlerini okuyun.

Cihazınızı Yavaşlatmadan İyi Şekilde Çalışmalıdır

Bilgisayarınızın arka planında sürekli çalışan bir anti virüs yazılımı kullanıyorsanız yazılımın verimli şekilde çalışması gerekir. Etkili ürünler, makineniz tarafından gerçekleştirilen aşağıdaki çeşitli görevler sırasında tarama yürütebilir:

  • Dosya kopyalama ve yapıştırma
  • Arşivleme ve arşivden kaldırma
  • Uygulama yükleme/kaldırma
  • Uygulama başlatma
  • Dosya indirme
  • Web sitelerinde gezinme

Yukarıdaki test senaryolarında tüm güvenlik yazılımları mükemmel performans göstermez. Bununla birlikte, bazı programların belirli görevler açısından diğerlerinden daha verimli olduğunu fark edebilirsiniz. En sık kullandığınız bilgi işlem türüne uygun özelliklere sahip bir yazılım seçin. Ayrıca, daha sonra ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde veya ihtiyaçların değişmesi durumunda (örneğin, evden çalışırken ev makinenizin iş makineniz olabileceğini düşünüyorsanız) özelleştirebileceğiniz kapsamlı bir paket seçmeye çalışın. Belirli bir özelliğe şu anda ihtiyacınız olmadığını düşünseniz de bu özellik ileride faydalı olabilir.

Anti Virüs Yazılımınızın Kullanımı Kolay mı?

Yüklemeyi seçtiğiniz anti virüs yazılımını kolayca kullanabildiğinizden ve bu yazılımda gezinebildiğinizden her zaman emin olun. Anti virüs yazılımı satın almak ve kullanmak çok karmaşık olduğu için yazılımı devre dışı bırakmak, sizi yalnızca daha fazla saldırı ve ihlale açık hâle getirecektir. Dahası, insanlar çoğu zaman programların standart modda çalışmasını sağlarken bu programların en son yazılım sürümleriyle güncellenmesini sağlamamaktadır. Yazılım güncellemeleri, siber güvenlik sağlayıcılarının yamalar aracılığıyla sizi yeni ve büyümekte olan siber tehditlere karşı koruma yoludur. Anti virüs yazılımınızın düzenli olarak güncellendiğinden her zaman emin olmanız önemlidir.

Nadir durumlarda anti virüs yazılımınızın çalışıp çalışmadığı bile belli olmayabilir. Böyle bir durumda, cihazın hala düzgün çalıştığından emin olmak için basit bir test yapabilirsiniz. Avrupa Bilgisayar Anti Virüs Araştırma Enstitüsü’ndeki (EICAR) siber güvenlik uzmanları tarafından oluşturulan EICAR test dosyası, çoğu ticari anti virüs yazılımının üzerinde test edilen zararsız bir virüs simülasyonudur. Bunu resmî web sitesinden indirebilir (yazılımınızı tetikleyecektir) veya aşağıdaki dizeyi kopyalayıp bir not defteri dosyasına yapıştırabilirsiniz:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Bu not defterini sisteminize kaydettiğinizde otomatik olarak bir uyarı tetiklenecektir. Bazı yazılımların dosyayı otomatik olarak karantinaya alacağını unutmayın. Hiçbir şey tetiklenmezse anti virüs yazılımınız kapatılmış olabilir veya olması gerektiği gibi çalışmıyor olabilir.

Çoğu kişi ne antivirüs programlarının ve ayarlarının iç dinamikleri hakkında yeterli bilgiye sahiptir ne de siber güvenlik uzmanıdır. Dolayısıyla, güvenlik duvarlarının kurulumu veya ortalama bir bilgisayarın bilgi işlem kaynaklarının yarısını kullanan yan programların çalıştırılması için mutlaka bir program kullanılması gerekmez. Bu işlem, yaptığınız, kullandığınız bilgi işlem türüne ve makinenizde hasta kayıtları veya kurumsal finans belgeleri gibi hassas veriler bulundurup bulundurmamanıza bağlıdır. Bunu göz önünde bulundurarak eklemek isteyeceğiniz temel kullanım kolaylığı özellikleri şunlardır:

Otomatik güncellemeler: Sizin müdahaleniz olmadan otomatik olarak güncellenen, yama yapan ve yeniden yapılandıran yazılımı seçin. Sürekli güncellemeler sisteminizi en son siber tehditlere karşı koruyacaktır.

Basit kullanıcı arayüzü: Gezinmesi ve anlaşılması kolay yazılımı bulun. Bir tehdidin tespit edilip edilmediğini ve düzeltilip düzeltilmediğini hızlı bir şekilde belirleyebilmeniz gerekir. Ayrıca, bir test dosyası indirmeden veya yukarıdaki EICAR kodunu kullanmadan, anti virüs yazılımınızın düzgün çalışıp çalışmadığını da belirleyebilmelisiniz.

Müşteri desteği: Genellikle unutulan bir şey olan güvenilir müşteri destek hizmetleri, sisteminizi etkili bir şekilde korumanın ve anti virüs programınızın kullanılabilirliğini artırmanın önemli bir parçasıdır. İnsanlar genellikle ücretsiz yazılımları tercih eder ve daha sonra bir sorunla karşılaştığında sorununu gidermesine yardımcı olacak yardıma erişemez. Anti virüs programlarının kullanımı konusunda fazla bilgi sahibi olmasanız dahi, yazılımdan en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olabilecek yetkin müşteri destek ekiplerine erişebilmek önemlidir. Böylece, sisteminizin iyi korunduğuna güvenebilir ve bu konuda endişe duymazsınız.

Güvenli bir bilgisayarda iyi bir anti virüs yazılımı seçeneği.

Yüksek Performanslı Yazılımlardan Ek Özellikler İstiyor musunuz?

Bazen ek özelliklere sahip olmak iyidir. Siber güvenlik yazılımı açısından, kullanıcıların güvende olmasına ve korunmasına yardımcı olmak için ortaya çıkan trendler çerçevesinde düzenli olarak yeni özellikler geliştirilmektedir. Siber güvenliğin hızla değişen doğası nedeniyle en son siber tehditleri tespit etmek zor olsa da, yeni özellikler karar verme sürecinizde önemli bir faktör olabilir çünkü daha önce düşünmemiş olabileceğiniz çeşitli şekillerde sizi güvende tutmanıza yardımcı olabilirler.

Modern siber güvenlikte, kullanıcıları gerçekten güvende tutmak için çok katmanlı bir güvenlik/web koruma yaklaşımının gerekli olduğu sıklıkla belirtilir. Bu, çevrimiçi ortamda güvende kalmanın birden fazla yaklaşım gerektirdiği anlamına gelir. Başka bir deyişle, verilerinizi koruyan tek şey anti virüs yazılımının kendisi değildir. Parola yöneticileri, VPN’ler ve ödeme koruma özellikleri gibi ek özellikler, bilgisayarınız veya ev ağınızdaki siber saldırıları önlemek için aynı derecede önemlidir. Dikkat etmeniz gereken özelliklerin listesi şu şekildedir:

Parola yöneticileri benzersiz, hatırlanması zor parolalarınızı şifrelenmiş bir “kasada” saklar. Bunlar yalnızca bir birincil parolayı hatırlamanızı gerektiren yüksek güvenlikli çözümlerdir. Birçok kasa aynı zamanda hassas belgeleri ve görüntüleri saklamanıza da olanak tanır.

Cihazınızın hızını ve gücünü artırmak için sistem performansını temizleme ve optimize etme. Hatta bazı anti virüs programları, standart işletim prosedürlerinin bir parçası olarak programlarınızın, sürücülerinizin ve işletim sisteminizin güncellenmesi gerektiğini size hatırlatır ve sisteminizi dondurabilecek programlara karşı sizi uyarır.

Kişisel kablosuz ağınızda tam olarak hangi cihazların bulunduğunu bilmenizi sağlayan, ev Wi-Fi ağını izleme. Yeni bağlantılara ilişkin uyarılar, özel internet alanınızdaki potansiyel istilacıları bulmanıza yardımcı olabilir. Bu hizmetlerden bazılarında, cihazlarınızdan herhangi birinin çalınması durumunda GPS takibi bile vardır.

Çevrimiçi hesap veri sızıntısı izleme, tüm hesaplarınızı alıp bilinen veri ihlallerine karşı kontrol edebilir. Kimlik bilgileriniz çalınırsa harekete geçmenize yardımcı olmak için size bilgi verilir.

Sabit sürücü bütünlüğünü izleme, dâhilî ve haricî sürücülerinizin performansını, durumunu ve sıcaklığını kontrol edebilir; böylece sisteminizin uygun şekilde optimize edilip edilmediğini bilirsiniz. Ayrıca herhangi bir sorun ortaya çıktığında sizi bilgilendirirler.

Sanal özel ağ (VPN) hizmetleri size güvenli, şifreli bir internet “tüneli” sağlayabilir. Bu, herkese açık bir Wi-Fi’de bile internette güvenli ve anonim olarak gezinmenize olanak tanır.

Başka birçok özellik mevcuttur, bu nedenle ihtiyaçlarınıza göre alışveriş yaptığınızdan ve ürünleri karşılaştırdığınızdan emin olun. Kaspersky’de üç düzeyde dijital ev güvenliğimiz vardır. Premium korumamız yukarıda belirtilen tüm özellikleri içerir, 20’ye kadar cihazı kapsar ve ayrıca şunları içerir:

  • URL bağlantıları, web sayfaları ve e-posta ekleri için tehdit sıralaması ve proaktif engelleme.
  • İki yönlü güvenlik duvarı ve istenmeyen mesaj filtrelemesi
  • Finansal işlemler için güvenli tarayıcılar
  • Ebeveyn izni kontrolleri
  • Hassas dosyaların, gezinme geçmişinin, kredi izleme veya parolalar gibi diğer sanal içerik haritalarının güvenli bir şekilde silinmesi
  • Uzaktan BT desteği
  • Dijital kasa aracılığıyla Kimlik Koruması
  • Kimlik avı koruması yazılımı

Bir Anti Virüs Yazılımı Seçmeden Önce Sorulması Gereken Diğer Temel Sorular

Anti virüs yazılımı seçeneklerinizi bulduktan sonra dikkate almanız gereken birkaç husus daha vardır. Anti virüs aramanızı daraltmanıza yardımcı olacak bazı sorular şunlardır:

Bu yazılım hangi cihazları ve işletim sistemlerini koruyor? Günümüzde birçok insan bir akıllı telefona ve bir bilgisayara (veya daha fazla cihaza) sahiptir. Anti virüs yazılımınız, korumak istediğiniz tüm cihazlarda kullanılamayabilir. Bazı ürünler PC, Mac, iOS veya Android olmasına bakmaksızın birden fazla cihazı kapsayabilir.

Bu yazılım tüm ailemi koruyabilir mi? Güvenliğiniz yalnızca ağınızın en zayıf halkası kadar güçlüdür. Evinizin her üyesi, suçluların dijital güvenliğinizi ihlal etmeleri için bir erişim noktası olabilir. Hem yetişkinlerin hem de küçük çocukların her türlü cihazı kullandığı göz önüne alındığında, muhtemelen birçok cihazı (farklı şekillerde) zararlı faaliyetlere karşı koruyan bir plan isteyeceksiniz.

Bu yazılımın benim kullanacağımdan daha fazla özelliği var mı? İhtiyacınız olan özelliklere sahip bir yazılım paketi aldığınızdan emin olun. İhtiyacınız olan korumayı elde etmek için birden fazla seçenek arasında seçim yapabilmeniz gerekir.

Ne yazık ki bazı kişiler bir saldırıdan şüphelenene kadar antivirüs yazılımı satın almaktan kaçınmaktadır. Belirti ister yavaş bir bilgisayar ister şüpheli hatalar olsun, harekete geçmeden önce genellikle bilgisayarlarımızda anormal belirtiler fark edinceye kadar bekleriz. Bu durumun sizin için de geçerli olduğunu düşünüyorsanız etkili anti virüs yazılımı kullanmayı şimdi öncelik haline getirin. Doğru program, tehdidi bulup bilgisayar kullanımınızı en hafif şekilde dahi etkilemeden engelleyebilir. Proaktif olursanız dijital yaşamınızı gönül rahatlığıyla yönlendirebilirsiniz.

Kaspersky’nin internet güvenliği, 2021’de internet güvenliği ürünü olarak en iyi performans ve koruma alanında iki AV-TEST ödülü aldı. Tüm testlerde Kaspersky, siber tehditler için üstün performans ve koruma sergiledi.

İlgili makaleler:

Önerilen ürünler:

İyi Bir Anti Virüs Yazılımında Nelere Dikkat Edilmeli?: Android, Mac veya Windows Sistemi İçin Koruma Seçme

İyi bir anti virüs yazılımının nasıl seçileceğini ve satın alınacağını bilmek her zaman kolay değildir. Anti virüs yazılımına ilişkin eksiksiz kılavuzumuza göz atın ve seçiminizi kolaylaştırın.
Kaspersky Logo