Ana içeriğe atlayın

Akıllı telefon, çoğumuz için günlük hayatta en yaygın olarak kullanılan elektronik cihazdır. Cep telefonlarının esas olarak birini aramak veya kısa mesaj göndermek için kullanıldığı günler çoktan geçti – şimdi, sosyal ağlardan çevrimiçi bankacılığa kadar her şey için geniş bir uygulama yelpazesine sahip taşınabilir bilgisayarlar olarak çalışıyorlar. Telefonlarımıza ne ölçüde güvendiğimiz ve içerdikleri veri miktarı, telefon güvenliğinin çok önemli olduğu anlamına gelir.

Mobil cihazlara olan bağımlılığımız arttıkça, mobil güvenlik tehditleri de arttı. Telefon güvenliği ve telefonunuzu nasıl koruyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Cep telefonu güvenlik tehditleri:

Ana telefon güvenliği tehditlerinden bazıları şunlardır:

Kötü amaçlı uygulamalar ve web siteleri

Mobil kötü amaçlı yazılımlar (yani kötü amaçlı uygulamalar) ve kötü amaçlı web siteleri, geleneksel bilgisayarlarda olduğu gibi cep telefonlarında da – veri çalmak ve verileri şifrelemek gibi - aynı amaçlara ulaşabilir. Kötü amaçlı uygulamalar farklı biçimlerde gelir – en yaygın olanları reklam ve tıklama hileleri yapan truva atlarıdır.

Mobil fidye yazılımları

Mobil fidye yazılımı, kullanıcıları mobil cihazlarının dışına kilitlemek ve genellikle kripto para biriminde bir fidye ödemesi talep etmek için kullanılan kötü amaçlı yazılımdır. Mobil cihazların iş için artan kullanımı fidye yazılımlarını daha yaygın ve zarar verici bir kötü amaçlı yazılım çeşidi haline getirmiştir.

Kimlik avı

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda, çoğu kimlik avı saldırısı, kötü amaçlı bir bağlantı veya kötü amaçlı yazılım içeren bir eklenti içeren bir e - posta ile başlar. Bununla birlikte, mobil cihazlarda e-postalar e-dolandırıcılık saldırılarının yalnızca % 15'ini oluşturmaktadır. Mobil kimlik avı girişimlerinin çoğu SMS mesajlaşma, sosyal medya veya diğer uygulamalar aracılığıyla gerçekleşir.

Ortadaki Adam (MitM) saldırıları

Ortadaki Adam (MitM) saldırıları, ağ iletişimini engelleyen bir saldırganı içerir, böylece iletilen verileri dinleyebilir veya değiştirebilirler. Bu tür bir saldırı farklı sistemlerde mümkün olsa da, mobil cihazlar özellikle hassastır. Genellikle iletişim için şifreli HTTPS kullanan web trafiğinin aksine, SMS iletileri kolayca durdurulabilir ve mobil uygulamalar, potansiyel olarak hassas veriler aktarılırken şifrelenmemiş HTTP kullanabilir.

Jailbreaking ve rooting

Jailbreaking ve rooting, iOS ve Android mobil cihazlara yönetici erişimi elde etmeyi ifade eder. Mobil kullanıcılar, istenmeyen varsayılan uygulamaları silmek veya güvenilmeyen uygulama mağazalarından uygulamalar yüklemek için cihazlarını jailbreak yapabilir veya rootlayabilirler; ancak bunu yapmak risk taşır. Artan izinler, saldırganların verilere erişmesini sağlayabilir ve bu nedenle hasara yol açabilir.

Casus yazılımlar

Casus yazılımlar sizin bilginiz veya onayınız olmadan özel verileri toplayabilir veya kullanabilir. Casus yazılım tarafından yaygın olarak hedeflenen veriler arasında telefon arama geçmişi, metin mesajları, kullanıcı konumu, tarayıcı geçmişi, kişi listesi, e-posta ve özel fotoğraflar bulunur. Siber suçlular bu çalıntı bilgileri kimlik hırsızlığı veya mali sahtekarlık için kullanabilir.

banner

IPhone'lar Android telefonlardan daha mı güvenli?

Telefon güvenliğinde yaygın bir soru, iPhone'ların Android'den daha güvenli olup olmadığıdır. İkisi arasındaki kritik fark, iOS'un kapalı bir işletim sistemi olmasıdır, oysa Android çeşitli üreticiler tarafından kullanılmaktadır. Bu, Apple'ın kaynak kodunu paylaşmadığı ve saldırganların sistemindeki güvenlik açıklarını bulma şansını azalttığı anlamına gelir. Bu nedenle, birçok kişi iOS'un daha güvenli bir işletim sistemi olduğuna inanıyor. Ne olursa olsun, Apple telefonunuz olsa bile tamamen güvende olmanın bir yolu yoktur; bu nedenle telefon güvenliğinizi ve telefonunuzu nasıl koruyacağınızı anlamak çok önemlidir.

Eski telefonların yeni telefonlara göre daha az güvenli olduğunu unutmayın. Örneğin, önceki iPhone'lar artık güvenlik güncellemelerini almıyor. Eski bir akıllı telefon kullanıyorsanız, daha yeni bir modele yükseltmek telefon güvenliğinizi artırmaya yardımcı olacaktır.

Akıllı telefonu olan bir kadın. Akıllı telefon güvenliği ipuçlarını anlamak çok önemlidir.

Akıllı telefon güvenliğiyle ilgili ipuçları

Telefonunuzu nasıl koruyacağınızı bilmek istiyorsanız, temel akıllı telefon güvenliği ipuçları şunları içerir:

Telefonunuzu kilitli tutun

Cihazınız çalınırsa, hırsız kişisel bilgilerinize erişebilir. Bunu önlemek için, ekranınızda bir kilit olması önemlidir. Bunun bir parola, kalıp, parmak izi veya yüz tanıma olup olmadığı, tercihlerinize ve cihazınızın yeteneklerine bağlıdır.

Genellikle bir kilit ekranını etkinleştirirken telefonun kilitlemeden önce ne kadar süre boş kalabileceğini belirtebilirsiniz. Telefon güvenliğinizi artırmak için en kısa süreyi seçin. Korunuyorsunuz çünkü kendiniz kilitlemeyi unutsanız bile ekran otomatik olarak kilitleniyor. Ayrıca, belirli bir süre kullanılmadığında ekranın kararması nedeniyle pilinizi koruyacaktır.

Bunu ayarlamak çok basit. Çoğu Android cihaz için, talimatları Konum ve Güvenlik Ayarları'nda bulabilirsiniz. IOS kullanıcıları için, ayarlarınızın Genel seçeneklerinden kontrol edin.

Telefonunuz ve uygulamalarınız için güçlü bir parola oluşturun

Akllı telefonunuz için güçlü bir parola kullanın. Bir parola belirli bir sayıda yanlış girildiğinde telefon kilitlenir, devre dışı bırakılır ve bazı durumlarda tüm veriler silinir. Anketler, birçok iş kullanıcısının mobil cihazlarındaki varsayılan şifreleri değiştirmediğini veya çok faktörlü kimlik doğrulama kullanmadığını göstermektedir. Zayıf parolalar, tüm bir kuruluşu riske sokabilir.

Uygulamalarınız için güçlü parolalar belirlemek de iyi bir fikirdir. Bu, bir bilgisayar korsanının bunları tahmin etmesini zorlaştıracaktır. Her uygulama için benzersiz parolalar kullanmak, bir parola keşfedilirse bilgisayar korsanının tüm bilgilerinize panodan erişememesini sağlar.

Metin mesajlarına dikkat edin

Kısa mesajlar mobil kötü amaçlı yazılımlar için kolay bir hedeftir, bu nedenle kredi kartı bilgileri veya önemli özel bilgiler gibi hassas verileri metinle göndermekten kaçının. Aynı şekilde, aldığınız kısa mesajlara karşı dikkatli olun.

Cilalama (metin yoluyla kimlik avı) ve görselleştirme (telefonla gerçekleşen sesli kimlik avı), cep telefonu kullanıcılarını hedef almanın popüler yollarıdır. Bir dolandırıcılık mağduru, bir işletmeden gelmiş gibi görünen bir kısa mesaj alabilir ve bir numarayı aramasını ve hesabıyla ilgili bir sorunu ele almak için güvenli hesap bilgilerini açıklamasını isteyebilir. Hesap bilgilerini onaylamanızı veya güncellemenizi isteyen bir işletmeden gelmiş gibi görünen e - postalar veya mesajlar alırsanız, isteği onaylamak için doğrudan o işletmeyle iletişime geçin. İstenmeyen e - postalarda veya metinlerde bağlantılara dokunmaktan kaçının.

Tarayıcınızda kilit sembolünü kontrol edin

Tarayıcının adres çubuğundaki kilit simgesi, güvenli bir bağlantıda olduğunuzu ve kullandığınız web sitesinin güncel bir güvenlik sertifikasına sahip olduğunu gösterir. Adresiniz veya ödeme bilgileriniz gibi kişisel verilerinizi girerken veya mobil tarayıcınızdan e - posta gönderirken buna dikkat edin.

Uygulamalarınızın iyi bilinen kaynaklara ait olduğundan emin olun

Uygulamaları her zaman resmi uygulama mağazalarından indirin. Google ve Apple, Play Store veya App Store'a girmesine izin verilmeden önce her uygulamayı test eder, bu da bir uygulamayı resmi bir mağazadan indirmenin başka bir yerden indirmekten daha az riskli olduğu anlamına gelir. Siber suçlular, kullanıcıların gizli bilgilerini elde edebilmek için güvenilir markaları taklit eden sahte mobil uygulamalar oluşturur. Bu tuzaktan kaçınmak için uygulama incelemelerini okuyun ve geliştiricinin son güncellemesini ve iletişim bilgilerini kontrol edin. Bu ayrıntılar, mağazadaki uygulama bilgilerinde bulunmalıdır. Artık kullanmadığınız veya istemediğiniz uygulamaları silmek de iyi bir uygulamadır.

Cihazınızın işletim sistemini güncel tutunuz

Performanstan güvenliğe, cep telefonu işletim sistemi güncellemeleri deneyiminizi geliştirmek için tasarlanmıştır. Güvenli bir akıllı telefon sağlamak için, cep telefonunuzun işletim sistemini güncel tutmak önemlidir. İşletim sistemi güncellemeleri, cihazınızı yeni keşfedilen tehditlerden korur. Telefonunuzun işletim sisteminin güncel olup olmadığını Telefon Hakkında veya Genel bölümüne bakarak ve Sistem Güncellemeleri veya Yazılım Güncellemesi'ni (cihazınıza bağlı olarak) tıklatarak kontrol edebilirsiniz.

Güvenli Wi - Fi bağlantısı

Mobil cihazlar nereye gidersek gidelim internete erişmemizi sağlar. Genellikle, dışarı çıktığımızda ilk yaptığımız şeylerden biri Wi - Fi aramaktır. Ücretsiz Wi - Fi verileri kaydedebilirken, güvenli olmayan ağlar güvenlik riskleri taşır. Genel Wi - Fi kullanırken güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmak için sanal bir özel ağa veya VPN'e bağlanın. VPN, verilerinizi şifreleyerek konumunuzu korur ve bilgilerinizi meraklı gözlerden korur. Evde de aynı şekilde, güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmak için ev ağınızın güvenli bir şekilde kurulduğundan emin olun.

Telefonunuzu jailbreak veya root yapmayın

Telefonunuzu kırmak veya kökünü kazımak, telefonunuzun kilidini açma ve üreticilerin yerleştirdiği güvenlik önlemlerini kaldırma işlemidir, böylece istediğiniz her şeye erişebilirsiniz. Kullanıcılar, resmi olanlar dışındaki uygulama mağazalarına erişmek için telefonlarını jailbreak yapar veya rootlarlar, ancak bu risk taşır. Gayri meşru mağazalardaki uygulamalar incelenmedi; bu da telefonunuzu gözetleyip hassas bilgileri çalabilecekleri anlamına geliyor.

Verilerinizi şifreleyin

Akıllı telefonlarımız çok fazla veriye sahiptir. Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa, e - postalarınız, kişileriniz ve finansal bilgileriniz gibi hassas bilgiler risk altında olabilir. Cep telefonu verilerinizi korumak için şifreleyebilirsiniz. Şifrelenmiş veriler okunamayan bir biçimde depolanır, böylece anlaşılamaz. Çoğu telefonda güvenlik menüsü aracılığıyla kontrol edebileceğiniz şifreleme ayarları vardır.

IOS cihazınızın şifrelenmiş olup olmadığını kontrol etmek için:

  • Ayarlar menüsüne gidin.
  • Touch ID & Passcode (Kimlik ve Parola) öğesini tıklatın.
  • Kilit ekranı kodunuzu girmeniz istenir.
  • Sayfanın alt kısmına gidin – telefonunuz şifrelenmişse, “Veri Koruması etkinleştirildi” yazmalıdır.

Bir Android'i şifrelemek için:

  • İlk olarak, cihazınızın en az % 80 şarjlı olduğundan emin olun.
  • Telefonunuz root’lanmış ise, devam etmeden önce root’u kaldırın.
  • Ardından, Güvenlik'e gidin ve Telefonu Şifrele'yi seçin.
  • Şifreleme işlemini kesintiye uğratırsanız veya cihazınızı şarj edip root’unu kaldırmazsanız, tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz. Şifreleme, bir saat veya daha uzun sürebilir.

Telefonunuzun uzaktan silinmesini etkinleştirin 

Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa, kişisel verilerinizi belleğinden uzaktan temizleyebilirsiniz. Daha önce verilerinizi buluta yedeklemiş olmanız koşuluyla, bu verileri kaybetme konusunda endişelenmek zorunda değilsiniz. IPhone'unuzu uzaktan nasıl sileceğiniz ve Android cihazınızı Apple ve Google'ın destek sayfalarından uzaktan nasıl sileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ödeme yaptıktan sonra sitelerden çıkış yapın

Akıllı telefonunuzu çevrimiçi alışveriş veya çevrimiçi bankacılık için kullanıyorsanız, işlemleriniz tamamlandıktan sonra ilgili sitelerden çıkış yapın. Kullanıcı adlarınızı ve parolalarınızı telefonunuzda saklamayın ve herkese açık Wi - Fi kullanırken hassas işlemlerden kaçının.

Kullanılmadığında Wi - Fi ve Bluetooth'u kapatın

Wi - Fi ve Bluetooth'u aktif tuttuğunuzda, bilgisayar korsanları daha önce hangi ağlara bağlandığınızı görebilir, onları kandırabilir ve telefonunuzu bilgisayar korsanlarının taşıdığı Wi - Fi ve Bluetooth cihazlarına bağlanması için kandırabilir. Telefonunuza bağlandıktan sonra, bilgisayar korsanları cihazınıza kötü amaçlı yazılımla saldırabilir, veri çalabilir veya sizi gözetleyebilir – siz farketmeden. Bu nedenle, onlara ihtiyacınız olmadığında Wi - Fi ve Bluetooth'u kapatmak iyidir.

İyi bir antivirüs kullanın

Antivirüs yalnızca dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar için değil, mobil cihazlar için de gereklidir. İyi bir mobil antivirüs, akıllı telefonunuzu virüslerden ve bilgisayar korsanlığı girişimlerinden koruyacaktır. Kaspersky for Android, 7/24 koruma sağlar ve casus uygulama algılamanın yanı sıra ’Cihazım nerede’ özelliğini de içerir.

Önerilen ürünler:

Daha fazla bilgi için:

Cep telefonu güvenliği: Telefonunuzun güvenli olduğundan nasıl emin olursunuz

Ana cep telefonu güvenlik tehditleri nelerdir ve bunları nasıl önleyebilirsiniz? Cep telefonu güvenliği, akıllı telefon güvenliği ipuçları ve telefonunuzu nasıl koruyacağınız hakkında bilgi edinin.
Kaspersky Logo