Ana içeriğe atlayın

Neyse ki bu sorunu gidermek için yapabileceğiniz pek çok şey var. Android telefonları hızlandırmak için ilk ipucumuz: basit bir yeniden başlatma işlemi. Telefonunuzu kapatıp açın.

Bu biraz garip gelebilir ama bu işlemin mantıklı bir nedeni var. Pek çok insan gibi Android telefonunuzu sürekli açık tutuyorsanız belleğe yavaş yavaş kapattığınız uygulamalardan yerleşen küçük bellek bitleri dolar. Tıpkı zihninizin uyuyamayacağınız kadar aklınızda tutmanız gereken şeylerle dolu olması gibi, telefon yavaş yavaş geçici dosyalarla dolar. Yeniden başlatmak belleği boşaltır ve yeniden başlattıktan sonra telefon genelde daha hızlı çalışır.

Bu işe yaramazsa hızlandırmak için başka yollar denemeniz gerekebilir. Bu makalede telefonunuzun neden yavaş çalışmaya başlamış olabileceğini biraz açıklayıp ardından Android tabletlerin ve telefonların nasıl hızlandırılacağını inceleyeceğiz.

Android telefonum neden bu kadar yavaş?

Android telefonların zaman içinde yavaşlamasının birkaç nedeni vardır:

  • Depolama alanınız bitiyor olabilir.
  • Android sürümünüz güncel olmayabilir.
  • Çok fazla uygulama yüklemiş olabilirsiniz ve bunlar arka planda çalışarak kaynakları tüketmeye başlamış olabilir. Bunlar ayrıca önbelleğe alınan verilerle depolama alanını doldurur.
  • Yeni uygulamalar daha yeni ve hızlı telefonlar için tasarlanmış ve bu nedenle de eski telefonunuzu zorluyor olabilir.
  • Ayrıca bazı durumlarda, son teknoloji telefonlar için tasarlanan işletim sistemi yükseltmeleri daha eski sistemlerde yavaş çalışır.

Eski telefonlar bir noktada düzgün kullanıcı deneyimi sağlamamaya başlar. Bugün tek renkli bir monitöre sahip DOS bilgisayarı kullanmayı denerseniz etkileyici bulmazsınız ancak 1980'lerde bunlar oldukça gelişmiş makinelerdi. Yine de buradaki ipuçlarını uygulamaya değer; tüm sorunları çözmese bile büyük olasılıkla bir performans iyileşmesi sağlayabilirsiniz ve bu eski telefonun kullanım ömrünü birkaç yıl daha uzatabilir. Bu ipuçlarını takip edin ve Android cihazınızı hızlandırın.

Ana ekranınızı temizleyin

Ana ekranınıza şöyle bir bakın. Haber, hava durumu, sosyal akış, e-posta, takvim gibi çok fazla widget çalıştırıyorsanız telefonunuzun yavaşlama nedenlerinden birisi bu olabilir. Telefonunuzu her uyandırdığınızda veya ana ekrana gittiğinizde telefonunuz tüm bu içeriği yüklemek zorundadır ve bu oldukça büyük bir iştir. Widget sayısını azaltmak telefonunuzu diğer işleri yapması için rahatlatır.

Bir widget'ı kaldırmak için:

  • Widget üzerine uzun basın.
  • Ekranın üzerinde, X işaretinin olduğu "kaldır" bölümüne sürükleyin ve
  • bırakın.

Bir Android tableti nasıl hızlandıracağınızı öğrenmek istiyorsanız bu özellikle iyi bir başlangıçtır. Bunun nedeni, pek çoğumuzun telefonlarımızdaki ana ekranı görece boş tutmamız ancak tabletlerimizi belleği şişiren bir yığın widget'la doldurmamızdır.

Uygulamalarınızı temizleyin

Zaman içinde telefonlarda birçok yazılım birikir. Kullanışlı olabileceğini düşündüğünüz bir uygulama görüp yüklersiniz ama hiçbir zaman kullanmazsınız. Benzer şekilde, bunlar yer de kaplar ve siz açmamış olsanız bile arka planda belirli işlemler gerçekleştirmeye devam ederler. Tüm uygulamalar telefonunuzu yavaşlatır, bu nedenle uygulamalara şöyle bir göz atıp indirilen uygulamaların sayısını azaltmak Android telefonunuzun hızını artırmaya yardımcı olabilir.

Ayarlar (dişli simgesi) öğesine ve ardından Uygulamalar'a gidin. Burada telefonunuzda yüklü uygulamaların bir listesi bulunur (uygulamalar sekmeler halinde görüntüleniyorsa "Tümü" seçeneğini görünceye kadar sağa kaydırın). Bir uygulamayı kaldırmak için,

  • Uygulamanın üzerine dokunun,
  • Uygulama sayfası görüntülendiğinde "kaldır" düğmesine dokunun.

İşte bu kadar basit.

Android cihazınızı hızlandırmak için uygulamaları temizleme

Bazı cihazlar, üretici tarafından yüklenmiş çok sayıda yazılımla birlikte gelir. Bu genellikle çok kullanışlı değildir ve çok fazla alan ve bellek kaplar. Buna "bloatware" (yazılım şişkinliği) adı da verilir. Bazı üreticiler bunların hiçbirisini kaldırmanıza izin vermez. Ancak "kaldır" düğmesinin olması gereken yerde bir "devre dışı bırak" düğmesi bulunur. Bu düğme, yazılımı kaldırmada olduğu gibi dosyaları kaldırmaz ancak çalışmalarını durdurarak telefonunuzun belleğinde yer açar.

Facebook veya YouTube gibi çok fazla kaynak tüketen uygulamalar kullanıyorsanız küçük bir temizlik bile çok fazla işe yarayabilir. Pek çok uygulamanın çok temel cihazlarda ve düşük bant genişlikli 2G bağlantılarda kullanılmak üzere tasarlanmış hafif sürümleri vardır. Bazıları yalnızca gelişmekte olan ülkelerde kullanılabilir olsa da pek çoğu her yerden ve herkes tarafından indirilebilir.

Facebook kaynaklarınızı tüketir; bunun yerine Messenger Lite ile birlikte Facebook Lite'ı deneyin. Her yerde mevcut olmasa da Twitter, Uber ve YouTube'un da lite sürümleri mevcuttur. Daha az zorlayıcı uygulama kullanmanın bir diğer yolu da Android'in giriş seviyesi işletim sistemi olan Android Go'da çalışacak şekilde tasarlanmış sürümlere bir göz atmaktır.

Biz sadece "Lite" uygulamalardan söz ediyoruz ancak bu şekilde Chrome'u da hızlandırabilirsiniz. Chrome ayrı bir lite sürüme sahip değildir ancak Chrome ayarlarından etkinleştirebileceğiniz bir Basit moda sahiptir. Basit mod, yüzde 60 daha az veri kullanarak sayfaları sıkıştırmak ve daha hızlı yüklenmelerini sağlamak için Google sunucularını kullanır. Görüntü kalitesi biraz düşer fakat bu sizin için bir sorun olmayacaksa çok daha yüksek hızlar elde edersiniz.

  • Chrome'u açın.
  • Menüye erişmek için sağ üst kısımdaki üç noktaya tıklayın.
  • Ayarlar'ı seçin.
  • Aşağı kaydırın ve "Basit mod" seçeneğini bulun.
  • "Basit mod" seçeneğine tıklayın
  • Düğmeyi "açık" konumuna getirin.

Veri depolamanızı temizleyin

Android telefonları hızlandırmak için bir sonraki adım veri depolamasını temizlemektir. Telefonunuzda çok fazla veri olması işletim sisteminizin hareketini sınırlandırır, bu nedenle alan açmak performansını artırır.

Bunu yapmanıza yardımcı olması için Google Files adında yeni bir uygulama yüklemeniz gerekir. Bu, telefonunuzun neresinde gizlenmiş olursa olsun dosyaları bulabilen ve tekrarlı dosyaları silen, oldukça özelleştirilebilir yararlı bir programdır. Telefonunuzun toplam alanı 16 GB ise bu uygulama alan açmak için mükemmel bir araçtır. Özellikle artık ihtiyacınız olmayan indirmeleri ve silinebilecek büyük dosyaları arar.

Fotoğraflarınızı ve diğer dosyalarınızı dahili bellekte tutmak yerine bunları saklamak için bulut kullanarak da alan açabilirsiniz. Örneğin fotoğraflar otomatik olarak Google Drive'da yedeklenecek şekilde ayarlanabilir böylece bunları telefonunuzdaki Galeriden kaldırabilirsiniz.

Ayrıca önbelleği de temizlemeniz gereklidir. Bu, bir sonraki açılışta erişimi daha hızlı bir hale getirmek için uygulama tarafından kullanılan geçici depolama alanıdır. Genellikle uygulamalar eski önbellek verilerini silmez, her seferinde daha fazlasını ekler ve bunlar küçük dosyalar bile olsalar kullanılan toplam veri depolama alanı zaman içinde dolar. Önbelleği temizlemek için:

  • Ayarlar'ı ve ardından Uygulamalar'ı açın.
  • Önbelleğe alınan veri miktarını görmek için her bir uygulamaya bakın.
  • "Önbelleği temizle" düğmesine tıklayın.

Bu arada, uygulamalara bakarken özellikle de çok sık kullanmadığınız uygulamalarda otomatik senkronizasyon işlevini durdurarak performansı biraz da olsa artırabilirsiniz.

Bazı Geliştirici seçenekleri

Şimdiye kadar her şey kolaydı ve bunlar herkesin yapabileceği işlemlerdi. Şimdi ise birkaç Geliştirici seçeneğini inceleyeceğiz. Öncelikle, Geliştirici modunu etkinleştirmeniz gerekir:

  • Ayarlar'ı açın.
  • Sistem ve ardından Telefon Hakkında seçeneğine gidin.
  • "Oluştur" seçeneğini bulun.
  • Bu seçeneğe yedi kez dokunun.

Geliştirici modunun etkinleştirildiğini belirten bir mesaj alırsınız ve ardından Ayarlar bölümüne gittiğinizde kullanabileceğiniz fazladan birkaç seçenek olduğunu görürsünüz. "Geliştirici seçenekleri" kısmına gidin, burada telefonunuzun performansını artırmanıza yardımcı olabilecek üç seçenek bulunur.

Arka plan işlem sınırı

"Arka planda işlem yok" en yüksek performansı sağlar. Bu işlem, kullanmıyorsanız uygulamaların arka plana yüklenmesini durdurur böylece telefon fiili olarak kullandığınız uygulamalara odaklanabilir.

Pencere animasyon ölçeği

Animasyonları devre dışı bırakmak, telefonun uygulamaları daha hızlı görüntülemesini ve daha az bellek kullanmasını sağlar. Pencere Animasyonu ölçeğine gidip bu ayarı kapatın.

GPU oluşturma

GPU oluşturmayı zorla, uygulamaları görüntülemek için yazılım görüntüleme yerine telefonun grafik birimini (GPU) kullanır. Bu UI görüntülemeyi çok daha hızlı bir hale getirebilir ve bellek kullanımını azaltabilir.

Yazılım alternatifinden daha fazla güç kullandığı için uzun yolculuklara çıkanlar batarya ömrünün yaklaşık %10 azalabileceğinin farkında olmalıdır.

Android telefonunuzu hızlandırmak için güncellemeniz gerekir mi?

Android cihazını nasıl hızlandıracağını öğrenmek isteyen pek çok kişi, en son sürüme güncellemenin kendilerine yardımcı olabileceğini düşünüyor. Ancak bu her zaman doğru değildir.

İşletim sistemindeki bazı küçük iyileştirmeler telefona büyük bir destek sağladığından ötürü, bazı telefonlarda, daha yeni bir Android sürümüne güncellemek (şu anda Android 10) performansı önemli ölçüde artırabilir.

Ancak telefonunuz birkaç yıllıksa ve özellikle de depolama alanı azsa bir güncellemenin telefonunuzu aslında yavaşlattığını fark edebilirsiniz. Telefonunuz bir güncellemeyi kullanmak için yeterli miktarda depolamaya veya belleğe sahip olmayabilir.

Güncellemeleri geri almanın her zaman bir yolu vardır ancak bu işlem bazen karmaşık olabilir. Telefonunuz üç veya dört yıllıksa veya Android 4 çalıştırıyorsa en iyisi sistemi kendi haline bırakmaktır.

Kötü amaçlı yazılımlara dikkat edin

Android telefonların ve tabletlerin yavaş çalışmasının önemli bir nedeni de bu cihazlara kötü amaçlı yazılım yüklenmiş olmasıdır. İçerisinde kötü amaçlı başka bir uygulama çalıştıran bir uygulama yüklemiş (bu nedenle yalnızca resmi uygulama mağazasından uygulama indirmelisiniz) veya bir e-postada virüs bulaşmış bir bağlantıyı tıklamış olabilirsiniz. Telefonunuzun kendiliğinden kapanması, veri kullanımınızın aniden artması, bataryanızın çok hızlı bitmesi veya hatta telefonunuzun aşırı ısınması gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

Önerdiğimiz adımları uygularsanız pek çok kötü amaçlı yazılımdan kurtulmayı başarabilirsiniz. Ancak gelecekte telefonunuza virüs bulaşmasını engellemek isterseniz Kaspersky Internet Security gibi iyi bir koruma sistemi kullanın. Android için mevcuttur ve Google Play'den indirebilirsiniz. Böylece telefonunuz veya tabletiniz tüm kötü amaçlı yazılım yayılmasından veya saldırısından korunur.

İlgili bağlantılar:

Başlıca 7 Mobil Güvenlik Tehdidi: Akıllı Telefonlar, Tabletler ve Mobil İnternet Cihazları – Gelecekte Beklenenler

Akıllı Telefon Güvenliği

Akıllı Telefon Güvenliği: Android, iPhone, BlackBerry ve Windows Phone karşılaştırması - Başlıca Mobil Tehditler

Android telefonunuzu hızlandırma

Hiçbir şey, giderek yavaşlayan bir Android telefon kadar sinir bozucu olamaz. Dokunmatik ekran parmaklarınıza hızlı yanıt vermiyorsa aynı kaydırmayı ikinci kez yapmak zorunda kalabilir ve ardından telefonunuz nihayet yanıt verdiğinde aslında yapmak istemediğiniz bir kaydırma işlemi gerçekleştirdiğinizi fark edebilirsiniz. Ekranınız donduğunda ise çileden çıkarsınız.
Kaspersky Logo