Ana içeriğe atlayın

Haberleri izliyor ve teknolojiyi takip ediyorsanız bir bilgisayar korsanının ne olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak bilgisayar korsanlarının siyah şapkalı, beyaz şapkalı ve gri şapkalı gibi farklı kategorilere ayrıldığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu terimler, kahramanların beyaz veya açık renkli şapkalar, kötü adamlarınsa siyah şapkalar giydiği eski Amerikan Western filmlerinden geliyor.

Bir korsanın hangi kategoriye girdiğini temel olarak motivasyonu ve yasaları ihlal edip etmemesi belirler.

Siyah şapkalı korsan tanımı

Siyah şapkalı korsanlar, bilgisayar ağlarına kötü niyetlerle izinsiz erişim sağlayan suçlulardır. Ayrıca dosyaları yok eden, bilgisayarları kilitleyen veya parolaları, kredi kartı numaralarını ve diğer kişisel bilgileri çalan kötü amaçlı yazılımlar da kullanabilirler.

Siyah şapkalıların motivasyonu kendi çıkarlarıdır ve bunlar finansal kazanç, intikam ya da sadece kargaşa yaratmak olabilir. Bazen motivasyon ideolojik de olabilir ve karşıt fikirdeki kişiler hedef alınabilir.

Siyah şapkalı korsan nedir?

Siyah şapkalı korsanlar genellikle “sript kiddie” adı verilen ve başkasının yazdığı kodları kullanan bilgisayar korsanı olma heveslisi acemiler olarak başlar. Bazıları hızlı para kazanmak için büyükbaşlardan eğitim alır. Önde gelen siyah şapkalılar, çalışanları için işbirliği araçları sağlayan ve müşterilerine, aynı yasal işletmeler gibi hizmet anlaşmalarısunan karmaşık suç organizasyonları için çalışan becerikli korsanlardır. Siyah şapkalıların kullandığı kötü amaçlı yazılım setleri dark web yani internetin karanlık yüzü üzerinden satılıyor, hatta bunların garantileri ve müşteri hizmetleri bile var.

Siyah şapkalı korsanların genellikle kimlik avı ya da uzaktan erişim araçlarının yönetimi gibi belirli uzmanlık alanları olur. Çoğu korsan, forumlar ya da karanlık internet üzerindeki diğer bağlantılar üzerinden “iş” bulur. Bazıları kötü niyetli yazılımları kendi geliştirip satarken, bazıları da meşru iş dünyasındaki imtiyaz hakkı veya kiralama benzeri anlaşmalarla çalışmayı tercih eder.

Bilgisayar korsanlığı, hükümetler için tamamlayıcı bir istihbarat toplama aracı haline gelmiş olsa da siyah şapkalı korsanlar genellikle yalnız başına ya da organize suç şebekeleri için çalışmayı tercih eder.

Siyah şapkalı korsanlar nasıl çalışır

Bilgisayar korsanlığı dünyasında işleyiş aynı büyük işletmeler gibidir ve bu büyük ölçek, kötü amaçlı yazılımların dağıtılmasını kolaylaştırır. Organizasyonlar ortakları, satıcıları ve iştirakleri ile övünür ve kötü amaçlı yazılım lisanslarını yeni bölgelerde veya pazarlarda kullanılmak üzere diğer suç organizasyonlarına satarlar ya da aynı amaç için bunları satın alırlar.

Bazı siyah şapkalı korsan organizasyonlarının çağrı merkezleri bile vardır. Bunlar dışarıya aramalar yapmak için kullanılır ve Microsoft gibi tanınmış teknoloji kuruluşları için çalışıyormuş gibi davranırlar. Bu dolandırıcılık tarzında korsan, potansiyel kurbanları bilgisayarlarına uzaktan erişim vermesi ya da bir yazılımı indirmesi için ikna etmeye çalışır. Erişim izni verildiğinde ya da önerilen yazılım indirildiğinde, kurban suçluların, parolalarını ve banka bilgilerini ele geçirmelerine ya da gizlice bilgisayarın kontrolünü ele alarak kullanıcının bilgisayarını başka bilgisayarlara saldırılar başlatmak için kullanmalarına geri dönüşü olmayacak bir şekilde izin vermiş olur. Sonrasında bu da yetmezmiş gibi “yardım” karşılığında fahiş bir ücret talep edilir.

Bazı korsanlık faaliyetleri hızlı ve otomatik olarak gerçekleştirilir ve insan teması içermez. Bu tür durumlarda saldırı botları internet üzerinde dolaşarak ele geçirecek korumasız bilgisayarlar arar ve bunun için genellikle kimlik avı, kötü amaçlı yazılım içeren ekler ya da güvenliği tehlikeye atılmış web sitelerine bağlantılar kullanılır.

Siyah şapkalı korsanlar küresel bir problem teşkil eder ve durdurulmaları son derece zordur. Korsanların arkalarında çok az kanıt bırakması, şüphe çekmeyen kurbanların bilgisayarlarını kullanmaları ve çok çeşitli yargı alanlarını kapsayacak şekilde faaliyet göstermeleri, kolluk kuvvetlerinin en çok karşılaştığı sorunlar arasındadır. Yetkiler bazen bir ülkede korsanlık faaliyetleri gösteren bir siteyi kapatmayı başarırken, aynı operasyon başka bir yerde işleyerek grubun devam etmesini sağlar.

Siyah şapkalı korsan örneği

En ünlü siyah şapkalı bilgisayar korsanlarından biri Kevin Mitnick’dir ve kendisi bir noktada dünyanın en çok aranan siber suçlusu oldu. Bir siyah şapkalı korsan olarak, aralarında IBM, Motorola ve hatta ABD Ulusal Savunma uyarı sistemi olan 40’tan fazla büyük kuruluşa karşı korsanlık faaliyetleri gerçekleştirdi. Daha sonra tutuklandı ve hapse atıldı. Serbest kalmasının ardından, beyaz şapkalı korsanlık için bilgisayar korsanlığı bilgilerini kullanan bir siber güvenlik danışmanı oldu.

İyi bilinen bir başka örnek de, Kevin Mitnick’in izlerini takip edip yakalanmasına yardımcı olmasıyla tanınan siber güvenlik uzmanı Tsutomu Shimomura’dır. Hesaplamalı fizikçi olan Shimomura, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı için de çalıştı. Cep telefonlarının güvenlik ve mahremiyet eksikliği konusunda ilk farkındalık yaratan önde gelen araştırmacılardan biri oldu. Neofocal Systems’in kurucusu bu güvenlik becerilerini etik amaçlar için kullandı ve Kevin Mitnick’in adalet önüne çıkarılmasında önemli bir rol oynadı.   Takedown isimli kitabı daha sonra Track Down (Sanal Korsan) ismiyle beyaz perdeye uyarlandı.

Beyaz şapkalı korsan tanımı

Zaman zaman “ahlaklı korsanlar” ya da “iyi niyetli korsanlar” olarak da adlandırılan beyaz şapkalı korsanlar, siyah şapkalıların tam tersidir. Bilgisayar sistemlerine veya ağlarına, güvenlik kusurlarını ortaya çıkarmak için giriş yapmayı denerler ve böylece iyileştirme için önerilerde bulunurlar.

Beyaz şapkalı korsan nedir?

Beyaz şapkalı koranlar becerilerini güvenlik açıklarını bulmak ve kuruluşları tehlikeli korsanlara karşı korumak için kullanır. Bazen maaşlı ya da sözleşmeli bir şekilde şirketler için güvenlik uzmanları olarak çalışarak güvenlik boşluklarını bulmaya çalışırlar.

Büyük kuruluşların sistemlerinin kapalı kalma süresinin genellikle daha az olmasının ve internet siteleriyle ilgili daha az sorun yaşamalarının nedenlerinden biri de bu beyaz şapkalı korsanlardır. Çoğu korsan, büyük şirketler tarafından yönetilen sistemlere girmenin, büyük olasılıkla her bir güvenlik açığını inceleyecek kaynaklara sahip olmayan küçük işletmeler tarafından idare edilen sistemlere girmekten çok daha zor olacağını bilir.

Etik bilgisayar korsanlarının bir alt kümesi de özel olarak sistemlerdeki güvenlik açıklarını bulmaya ve riskleri değerlendirmeye odaklanan sızma testlerini gerçekleştiren pentester’lardır.

Beyaz şapkalı korsanlar nasıl çalışır

Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları siyah şapkalılarla aynı korsanlık yöntemlerini kullanır. Ancak buradaki en önemli fark, gerçekleştirecekleri işlemler öncesinde sistem sahibinin iznini almaları ve böylece yaptıklarının tamamının yasal olmasıdır. Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, güvenlik açıklarını kod yaymak için kullanmak yerine, başkaları tarafından keşfedilmeden önce sorunların çözülmesine yardımcı olmak amacıyla ağ operatörleriyle işbirliği içinde çalışır.

Beyaz şapkalı korsanların taktikleri ve becerileri arasında şunlar sayılabilir:

1. Sosyal Mühendislik

Beyaz şapkalı korsanlar bir kuruluşun “insan” savunma hattındaki zayıflıkları tespit etmek için genellikle sosyal mühendislik (“insanları hackleme”) yöntemini kullanır. Sosyal mühendislik, kurbanları kandırma ve onlara yapmamaları gereken bir şeyi (örneğin para transferi, oturum açma kimlik bilgilerinin paylaşılması) yaptırmaktır.

2. Sızma testleri

Sızma testlerinin amacı, bir kuruluşun savunma hattındaki ve uç noktalarında zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak böylece düzeltilebilmelerini sağlamaktır.

3. Keşif ve araştırma

Fiziksel altyapı ile BT altyapısındaki zayıflıkları keşfetmek için kuruluşu araştırmak bu kapsama girer. Amaç, güvenlik kontrollerini ve mekanizmalarını herhangi bir şeye zarar vermeden ve yasaları ihlal etmeden atlamanın yollarını belirlemek için yeterli bilgi edinmektir.  

4. Programlama

Beyaz şapkalı korsanlar, siber suçluların dikkatlerini dağıtmak ya da saldırganlar hakkında değerli bilgiler elde etmek için cezbedici bal küpleri oluşturur.

5. Çeşitli dijital ve fiziksel araçları kullanma

Sızma testlerini yapanların, ağa veya sunuculara erişimi mümkün kılan bot ve diğer kötü amaçlı yazılımları kurmasına izin veren çeşitli donanımlar ve aygıtlar bu başlık altında değerlendirilir.

Bazı beyaz şapkalı korsanlar için süreç, hata ödül programlarını (korsanların zayıf noktaları raporlama karşılığında nakit para ile ödüllendirildikleri yarışmalar) kovalama şeklinde bir oyundan ibarettir. Etik korsanlığa dair eğitim kursları, etkinlikler ve sertifikalar da vardır.

Siyah şapkalı korsanlar ve beyaz şapkalı korsanlar arasındaki farklar

Burada ikisi arasındaki en önemli fark motivasyonudur. Sistemlere yasa dışı yollar kullanarak, kötü niyetli bir şekilde giriş yapan ve genellikle kişisel çıkarı amaçlayan siyah şapkalı korsanların aksine, beyaz şapkalı korsanlar şirketlerle işbirliği içinde çalışarak sistemlerindeki zayıflıkların belirlenmesine ve gerekli güncellemelerin yapılmasına yardımcı olur. Buradaki amaç, siyah şapkalı korsanların sistem verilerine yasa dışı yollarla erişmesini önlemektir.

Siyah şapkalı korsan

Beyaz şapkalı korsan örneği

Beyaz şapkalı korsanlara en ünlü örneklerden bazıları şunlardır:

Tim Berners-Lee

World Wide Web’in yani “dünya çapında ağın” mucidi olarak tanınan Berners-Lee, aynı zamanda beyaz şapkalı korsanlar kampının bir üyesidir. Bugün, dünya çapında internetin standartlarını belirleyen örgüt, Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nun (W3C) direktörü olarak görev yapıyor.

Greg Hoglund

Greg Hoglund, kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesi, rootkit’ler ve çevrimiçi oyun korsanlığı alanlarındaki çalışma ve araştırmalara sağladığı katkılarıyla tanınan bir bilgisayar adli tıp uzmanıdır. Daha önce ABD Hükümeti ve İstihbarat Topluluğu için de çalışmıştır.

Richard M. Stallman

Richard Stallman, bilgisayar kullanımında özgürlüğü destekleyen ücretsiz bir yazılım projesi olan GNU projesinin kurucusudur. 1980’lerin ortalarında, bilgisayarların işbirliğini engellememesi, tam tersine kolaylaştırması gerektiği fikri ile ücretsiz yazılım hareketini başlattı.

Charlie Miller

Apple’ın güvenlik açıklarını bularak ve 2008 yılında tanınmış PWN2own bilgisayar korsanlığı yarışmasını kazanarak ün yapan Charlie Miller, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı için de iyi niyetli bilgisayar korsanı olarak çalıştı.

Dan Kaminsky

Dan Kaminsky, JavaScript ile kötü amaçlı yazılım aktivitelerini tespit eden White Ops şirketinin başuzmanıdır. Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) protokolünde, bilgisayar korsanlarının büyük çaplı önbellek zehirlenme saldırıları yapmalarını sağlayacak temel bir kusuru bulmasıyla tanınır.

Jeff Moss

Jeff Moss, Obama döneminde ABD İç Güvenlik Danışma Konseyi’nde görev aldı ve Konseyin Cyberskills’deki görev gücüne eşbaşkanlık yaptı. Ayrıca Black Hat ve DEFCON bilgisayar korsanlığı konferanslarının kurucusu ve Siberalanın İstikrarına İlişkin Küresel Komisyon’un bir delegesidir.

Gri şapkalı korsan tanımı

Gri şapkalı bilgisayar korsanları, siyah şapkalılarla beyaz şapkalılar arasında bir yerdedir. Gri şapkalı korsanlar, hem siyah şapkalıların hem de beyaz şapkalıların aktivitelerinin bir karışımını sergilerler. Bir gri şapkalı korsan sistemlerdeki zayıf noktaları genellikle sahibinin izni veya bilgisi olmadan arar. Eğer sorun bulursa bunları sistemin sahibine rapor eder ve bazen düzeltmek için küçük bir ücret talep eder.

Bazı gri şapkalı korsanlar, internet sitelerine saldırılar düzenleyerek ya da ağlarına izinsiz girerek şirketlere iyilik yaptıklarına inanmaktan hoşlanır. Yine de bazı şirket sahipleri nadiren de olsa işletmelerinin bilgi altyapısına yapılan bu yetkisiz akınları hoş karşılar.

Bir gri şapkalı korsanın asıl niyeti, çoğunlukla becerilerini göstermek ve tanınmaktır, hatta siber güvenlik alanına katkıları nedeniyle kendisine saygı duyulmasını bile bekleyebilir.

Gri şapkalı korsan nedir?

Gri şapkalı korsan genellikle yasaları ya da yaygın etik standartları ihlal eder ancak bir siyah şapkalı korsan kadar kötü niyetli değildir.

Beyaz şapkalı bir korsan bir güvenlik açığını tespit ettiğinde bunu sadece izne bağlı olarak kullanır ve gerekli düzeltme yapılıncaya kadar başkalarını bundan haberdar etmez. Siyah şapkalı bir korsan ise aksine, bulduğu bir güvenlik açığını yasa dışı olarak kullanır ya da başkalarına bunu nasıl yapabilecekleri konusunda bilgi verir. Gri şapkalı bir korsan bulduğu bir güvenlik açığını ne yasa dışı olarak kullanır ne de başkalarına bunu nasıl yapabilecekleri konusunda bilgi verir.

Gri şapkalı korsanlar, internetin iş yapmak için güvenli olmadığını ileri sürerek interneti hem kişiler hem de kurumlar için daha güvenli hale getirme görevini kendi üstlerine alırlar. Haklı olduklarını dünyaya kanıtlamak için de internet sitelerine ve ağlara izinsiz giriş yapıp kaosa neden olurlar. Bir gri şapkalı korsan, genellikle bu saldırılarının amacının zarar vermek olmadığını söyler. Bazen, mahremiyete ve diğer sayısız yasaya önem vermeksizin sadece üst düzey bir sisteme izinsiz girmenin nasıl bir şey olduğunu merak eder.

Gri şapkalı korsanlar çoğunlukla şirketlere değerli bilgiler sunarlar. Yine de, beyaz şapkalı korsanlar topluluğu ve siber dünyanın büyük bir kısmı, kullandıkları yöntemlerinin etik olmadığı düşüncesindedir. Gri şapkalı bilgisayar korsanlığı, kurumlardan sistemlerine giriş için izin alınmamasından ötürü yasa dışıdır.

Gri şapkalı korsanlar nasıl çalışır

Gri şapkalı bir korsan bir sisteme ya da ağa yasa dışı şekilde başarıyla erişim kazandıktan sonra, sistem yöneticisine kendilerinin ya da bir arkadaşlarının sorunu çözmesi için işe alınmasını önerebilir. Ancak bu uygulama, işletmelerin kovuşturma için eskiye göre daha istekli olması nedeniyle azalmıştır.

Bazı şirketler, gri şapkalı bilgisayar korsanlarını bulgularını rapor etmeye teşvik etmek için ödül programlarına başvurur. Bu durumda kuruluşlar, bir bilgisayar korsanının bulacağı güvenlik açıklarını kendi çıkarları için kullanması durumunda ortaya çıkabilecek daha büyük risklerden kaçınmak için bir ödül sunmayı tercih etmiş olur. Ancak senaryo zaman böyle işlemez. Bu yüzden şirketin iznini almak, bir korsanın yasalara uymayı garanti etmesinin tek yoludur.

Bazen, kuruluşlar hemen cevap vermezse veya talebi olumsuz karşılarsa, gri şapkalı bilgisayar korsanları siyah şapkalı olmayı seçerek güvenlik açığını internette yayınlayabilir ve hatta bundan kendileri maddi çıkar sağlamaya çalışabilir.

Gri şapkalı korsanlar ve beyaz şapkalı korsanlar arasındaki farklar

Gri şapkalı korsanlarla beyaz şapkalı korsanlar arasındaki en büyük fark, bir kuruluş gri şapkalı bir korsanın talebini reddettiğinde ortaya çıkar, çünkü bilgisayar korsanı herhangi bir etik değere ya da iş sözleşmesine bağlı değildir. Bunun yerine, açıklardan kendisi faydalanmayı veya diğer bilgisayar korsanlarının kullanması için bilgiyi çevrimiçi olarak paylaşmayı seçebilir.

Gri şapkalı korsan örneği

Sıkça verilen bir gri şapkalı bilgisayar korsanlığı örneği Ağustos 2013’te gerçekleşti. İşsiz bir bilgisayar güvenliği araştırmacısı olan Khalil Shareeh, Mark Zuckerberg’in Facebook sayfasını ele geçirdi. Bunu yapmaktaki motivasyonu, bir kişinin herhangi bir kullanıcının sayfasında ondan izinsiz gönderi yapmasını mümkün kılan bir açığın düzeltilmesi için baskı yapmaktı. Bu hata konusunda Facebook’u uyarmış ancak Facebook tarafından böyle bir hata olmadığı cevabını almıştı. Bu olaydan sonra Facebook, profesyonel spam gönderen kişilerin ellerinde güçlü bir silaha dönüşebilecek bu güvenlik açığını düzeltti. Shreateh, politikayı ihlal ettiği için Facebook’un beyaz şapka programı tarafından ödüllendirilmedi.

Kendinizi bilgisayar korsanlarına karşı koruma

Kendinizi bilgisayar korsanlarına karşı korumanın on yolu:

1. Benzersiz ve karmaşık parolalar kullanın

Güçlü bir şifrenin tahmin edilmesi kolay değildir ve ideal olan büyük ve küçük harfler, özel karakterler ve rakamların bir kombinasyonunu kullanmaktır. İnsanlar genellikle yıllarca değiştirmeden aynı parolaları kullanır ki bu parolaların güvenliğini azaltan bir durumdur. Bir parolayı ele geçiren bilgisayar korsanları, verilerinizi ele geçirmeye bir adım daha yaklaşır. Parolalarınızı bir kağıt parçasına yazmaktan kaçının ve onları başkalarıyla paylaşmayın. Bir parola yöneticisi aracı parolalarınızı yönetmenin mükemmel bir yoludur.

2. İstenmeyen e-postalardaki bağlantılara asla tıklamayın

Bu bağlantılar bir kimlik avı dolandırıcılığının bir parçası olabileceği gibi parolalarınızı,kredi kartı numaralarınızı, banka hesap bilgilerini ve daha fazlasını ele geçirmeyi de amaçlıyor olabilirler. Bu bağlantılara tıklandığında, kötü amaçlı yazılım olarak adlandırılan zararlı yazılımlar cihazınıza indirilebilir.

3. Güvenli web sitelerini kullanın

Güvenli Yuva Katmanı (SSL) şifrelemesine sahip alışveriş web sitelerini kullanın. Bir web sitesinde bu şifreleme sertifikalarının yüklü olup olmadığını kontrol etmek için URL’ye bakın - “HTTP://” yerine “HTTPS://” ile başlamalıdır. Buradaki “s” harfi güvenli anlamına gelen İngilizce “secure” kelimesinin baş harfinden gelir. Ayrıca yanında bir kilit simgesi olur (göründüğü yer tarayıcınıza bağlıdır). Alışveriş web sitelerinin ödeme bilgilerinizi kaydetmesine izin vermekten kaçının. Çünkü suçlular bu sitelere erişim sağlarsa sizin bilgilerinizi de ele geçirmiş olurlar.

4. İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin

Böylece giriş işlemine bir güvenlik katmanı eklenmiş olur. Bu ayarı yaptığınızda kullanıcı adınızı ve parolanızı yine girersiniz ancak bu sefer kimliğinizi ikinci bir doğrulama faktörü ile de doğrulamanız gerekir; örneğin cep telefonunuza gönderilen bir PIN kodu. Bu, bir kimlik hırsızının hem giriş bilgilerinizi bilmesi hem de cep telefonunuza sahip olması gerektiği anlamına gelir ki bu da çok daha düşük ihtimalli bir senaryodur.

5. Halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken dikkatli olun

Bu ağlar şifrelenmemiş ve güvensiz olabilir ve ziyaret ettiğiniz web siteleri ile aranızda aktarımı gerçekleştirilirken bilgilerinizi ele geçirmek isteyen bilgisayar korsanlarına karşı sizi savunmasız bırakabilir. Parolalarınız ya da finansal bilgileriniz gibi kişisel bilgileriniz böylece kimlik hırsızlığına karşı savunmasız kalır. Bir VPN kullanmak faydalı olacaktır.

6. Otomatik doldurma seçeneğini devre dışı bırakın

Bu zaman kazandıran bir özellik olsa da size yarar sağladığı kadar korsanlara da kolaylık sağlar. Otomatik doldurulan bilgilerin tarayıcı profili klasörünüz gibi bir yerde saklanması gerekir. Burası, bir korsanın adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve kimliğinizi çalmak veya hesaplarınıza erişmek için ihtiyaç duyduğu diğer tüm bilgileri bulmak için bakacağı ilk yerdir.

7. Uygulamaları akıllıca seçin

Uygulamaları, sadece Apple App Store ya da Google Play gibi güvenilir kaynaklardan indirin. Mutlaka yazılımlarınızı ve uygulamalarınızı düzenli olarak güncelleyin ve kullanmadığınız eski uygulamalardan kurtulun.

8. Bulun ya da silin

Mobil cihazınız çalındığında veya kaybolduğunda verilerinizin güvenli olduğundan emin olun. Telefonunuz kaybolduğunda içindeki tüm verileri silebilecek bir yazılımı yükleyebilirsiniz. Cihazınızı, belirli bir başarısız giriş denemesinden sonra otomatik olarak kilitlenmesi için de ayarlayabilirsiniz.

9. Üçüncü taraf izinlerini devre dışı bırakın ve yönetin

Cep telefonlarında, kullanıcıların cihazlarına indirdiği üçüncü taraf uygulamalarının, aracın sahibine herhangi bir bildirim yapılmaksızın varsayılan olarak açık olarak ayarladığı bazı izinler vardır. Konum hizmetleri, otomatik yüklemeler, veri yedekleme ve hatta kişisel telefon numaralarının görüntülenmesi gibi izinler kurulum sırasında açık olarak ayarlanır. Özellikle buluta bağlı olanlarda olmak üzere bu ayarları yönetmek ve izinleri ayarlamak, verilerinizi bilgisayar korsanlarına karşı güvende tutmada esastır.

10. Tüm cihazlarınıza güvenilir siber güvenlik uygulamaları yükleyin

Kaspersky Internet Security gibi siber güvenlik uygulamaları, virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları gerçek zamanlı olarak bloke eder ve korsanların, bilgisayarınızın kontrolünü uzaktan ele geçirmesini engeller. Böylece, internete erişmek için hangi cihazı kullandığınızdan bağımsız olarak siz ve aileniz her zaman korunmuş olursunuz.

İlgili Makaleler:

Siyah şapkalı, beyaz şapkalı ve gri şapkalı korsanlar – Tanım ve Açıklama

Korsanlar genel olarak üç gruba ayrılır: Siyah şapkalı, beyaz şapkalı ve gri şapkalı korsanlar. Ne yaparlar ve aralarında ne gibi farklar vardır?
Kaspersky Logo