Ana içeriğe atlayın

Clubhouse nedir?

2020 yılının Nisan ayında piyasaya sürülen Clubhouse, sadece ses odaklı bir sosyal ağ uygulamasıdır. Kullanıcılar, ilginç kişiler arasında çeşitli konularda gerçekleşen konuşmaları, görüşmeleri ve tartışmaları dinleyebilir. Şu anda uygulama yalnızca davet tabanlı olarak hizmet veriyor; yani uygulamayı kullanabilmek için mevcut kullanıcılardan bir katılım daveti almanız gerekiyor; ancak gelecekte daha geniş çaplı bir kullanıma dair planlar da var.

Clubhouse, piyasaya çıktığı ilk andan itibaren medyanın ilgisini çekti. Bu ilgi kısmen pandemi dönemindeki "video yorgunluğu" meselesine ve özellikle Zoom gibi uygulamalara vurgu yaparak, video yerine salt ses içeriğine yönelik bir ilgi ile şekillendi. Uygulamanın yalnızca davet tabanlı bir yapıda hizmet vermesi ve Elon Musk, Oprah Winfrey, Drake, Jared Leto, Tiffany Haddish gibi ünlü kullanıcılar sayesinde uygulamaya olan ilgi arttı. Clubhouse’da metin, video veya bir beğenme sistemi olmadığından 'Facebook’un zıttı' olarak tanımlandı.

Ücretsiz sunulan uygulama, 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için tasarlanmış ve şu anda yalnızca iOS'ta kullanılabiliyor. Yakında Android platformunda da kullanıma sunulması planlanıyor. Sadece davet tabanlı olmasına rağmen yaklaşık 2 milyon kullanıcıya ulaştı ve bu sayı giderek artıyor. Gelişimlerinin ilk aşamasında olan diğer sosyal ağ uygulamalarında olduğu gibi, Clubhouse da bir dizi gizlilik ve güvenlik endişesini üzerine çekti.

Clubhouse nasıl çalışır?

Katılmak için kullanıcıların mevcut bir üye tarafından davet edilmesi gerekiyor. Yeni kaydolan her kullanıcı iki yeni üyeyi davet edebiliyor. Davet edildiğinizde, cep telefonunuza kısa mesajla bir bağlantı ulaştırılıyor ve bu bağlantı üzerinden uygulamayı indirebiliyorsunuz. Clubhouse bir bekleme listesi de sunuyor. Bu nedenle şu anda sizi davet edecek bir üye yoksa uygulamayı indirerek bekleme listesine girebilirsiniz.

Clubhouse'a katıldıktan sonra bir biyografi oluşturabilir ve diğer sosyal ağ uygulamalarına benzer bir şekilde bir profil resmi ekleyebilirsiniz. Ayrıca ilgi alanlarınızı seçebilirsiniz. Uygulamaya ne kadar çok bilgi verirseniz takip edebileceğiniz kişiler ya da katılabileceğiniz sohbet odalarıyla ilgili o kadar çok öneri alabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcıların hangi sohbetlere katılacaklarını planlamalarını sağlayan bir uygulama içi takvim de mevcuttur.

Uygulamanın temelinde dinlemek yatıyor. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre çeşitli konuşma odalarına katılır. Varsayılan olarak tüm kullanıcılar sessize alınır, böylece odanın yöneticisini ve konuşmacılarını dinleyebilirsiniz. Konuşmak istiyorsanız 'elinizi kaldırabilir' ve yönetici izin verirse sohbete katılabilirsiniz.

Ayrıca, herkese açık veya özel olarak hazırlayabileceğiniz bir görüşme odası da açabilirsiniz. Bu, ilgi alanlarınıza göre kendi takipçilerinizi oluşturmanıza veya benzer görüşlere sahip kişilerle konuşmalar gerçekleştirmenize olanak tanır.

Şu anda her konuşma odası 5.000 kişiyle sınırlı. Ancak Elon Musk konuşurken bu sınır yükseltildi ve hayranlar diğer Clubhouse odalarında ve YouTube üzerinden canlı yayınlar yaptı.

İnsanlar sürekli olarak yeni konuşma odaları açıp kapatır. Clubhouse, gerçekleşen görüşmeleri kaydettiğini ancak sadece bir kişi oda canlı olarak faaliyetteyken şikâyette bulunması halinde kayıtları sakladığını söylüyor. Sohbet sırasında bildirimde bulunan kimse olmadığı takdirde, yönetici konuşma odasını kapattığında Clubhouse odanın kaydını sildiğini söylüyor. Ancak bazı kullanıcılar, sohbetleri kendileri için kaydetmenin yollarını bulmuş durumda.

Clubhouse güvenlik sorunları

Sosyal ağ uygulamaları, özellikle de nispeten yeni uygulamalar söz konusu olduğunda, gizlilik ve güvenlik sorunlarına maruz kalmak olağan dışı bir durum değildir. Clubhouse konusunda akla gelen güvenlik sorunları şunlardır:

Clubhouse veri ihlalleri

Nisan 2020'de, popüler bir bilgisayar korsanı forumunda 1,3 milyon Clubhouse kullanıcısının bilgilerini içeren bir veritabanı sızdırıldı. Veritabanındaki bilgilerde kullanıcı kimlikleri, adlar, profil fotoğrafları, takipçilerin ve takip edilenlerin bilgileri ve sosyal medya hesaplarını bağlayan kullanıcıların Twitter ve Instagram kullanıcı kimliklerini yer alıyordu. Ancak, sızdırılan veriler arasında daha fazla zarar verici olabilecek parola veya e-posta adresleri gibi bilgiler bulunmuyordu. Bununla birlikte, sızdırılan bilgilerin başka kimlik avı veya sosyal mühendislik saldırılarında kullanılması da olasılık dahilinde.

Sahte Clubhouse web sitesi

Siber suçlular genellikle popüler uygulamaların başarısını kendi amaçları için kullanmaya çalışır. Nisan 2021'de, siber suçlular, uygulamanın sahte bir sürümünün indirme bağlantısını içeren sahte bir Clubhouse web sitesi oluşturdu. Kullanıcılar sahte uygulamayı indirdiklerinde cihazlarına kötü amaçlı yazılım bulaştı. Neyse ki bu site nispeten hızlı bir şekilde kapatıldı. Clubhouse şu anda yalnızca iOS için kullanılabildiğinden, Android için sahte sürümleri yayılmaya başladı. Bu tür bir uygulamanın yüklenmesi, akıllı telefon veya tabletin sahibi için dolandırıcılara çevrimiçi bankacılık bilgilerine, sosyal ağ parolalarına ve kişi listelerine erişim verme ve reklam bombardımana tabi tutulma riski taşır.

Clubhouse arka uç sistemleri

Şu anda Clubhouse, uygulamasına arka uç altyapısı sağlamak için Agora adlı yeni bir Çin şirketini kullanıyor. Bu, Agora'nın kullanıcıların işlenmemiş ses verilerine ve diğer bilgilerine erişebileceği anlamına geliyor. Çin’in siber güvenlik yasalarına göre istenmesi halinde bu bilgiler Çin hükümetine sağlanabilir.

Clubhouse gizlilik sorunları

Clubhouse kişilerinin kullanımı

Uygulamanın yalnızca davette dayalı işleyişi bir gizlilik kaygısı yaratıyor (Clubhouse uygulamayı daha geniş kitlelerin erişimine sunmaya hazırlanıyor). Uygulamaya katıldığınızda, sosyal ağın diğer kullanıcılarıyla bağlantı kurabilmeniz için Clubhouse’a telefonunuzun kişilerine erişme izni vermeniz gerekiyor. Telefon kişilerinize Clubhouse erişimi vermeden, başka kişileri uygulamaya katılmaya davet edemiyorsunuz. Bazı kullanıcılar, Clubhouse'un bu bilgileri potansiyel kullanıcılara dair profiller oluşturmak veya reklam amacıyla kullanabileceğinden endişe duyuyor. Bu durum, bireylerin verilerini paylaşmayı açıkça kabul etmesi gerektiğini ortaya koyan Avrupa'nın Genel Veri Koruma (GDPR) yasasını ihlal ediyor olabilir.

Ayrıca Clubhouse'da tam teşekküllü bir hesap doğrulaması yoktur, yani isteyen herkes ünlü bir kişiyi taklit edebilir. Örneğin daha önce bazı kullanıcılar sahte bir Brad Pitt'e inanmıştı.

Uygulamada gizli mod yok ve sosyal ağdaki her eyleminiz bir iz bırakıyor. Ayrıca, uygulama arabiriminde bir “hesap silme” düğmesi yok ve bir silme prosedürü başlatmak için destek hizmetine yazılı bir istek göndermeniz gerekiyor.

Clubhouse kaydı

Uygulama, kullanıcıların konuşmaları kaydetmelerini engellemeyi amaçlıyor. Clubhouse, incelenmesi gerekebilecek bir içerikle ilgili şikâyette bulunulması durumunda görüşmeleri geçici olarak kaydediyor. Clubhouse bu kayıtları, olayları araştırmak amacıyla saklar ve inceleme tamamlandığında siler. Clubhouse, gerçek zamanlı olarak herhangi şikâyet gelmediği takdirde oda kapandığında geçici ses kaydını sildiğini söylüyor.

Bu uygulama hakkındaki endişelerden biri de, kaydedilen sesin uçtan uca şifrelenmemesi nedeniyle bunlara başka kişilerin erişmesinin teoride mümkün olması. Ayrıca konuşmalar oda dolu olduğu sürece kayıttadır. Yani odadan çıkmadan başka bir uygulamaya geçmeniz durumunda mikrofonunuz aktif ve dolayısıyla kaydedilebilir durumda kalır.

Şubat 2021'de kimliği belirsiz bir kullanıcı, birden fazla konuşma odasından Clubhouse ses akışlarını kendi üçüncü taraf web sitesine aktarmayı başardı. Bu, Clubhouse'un kullanım koşullarını ihlal eden bir eylemdi. Böylece konuşma odalarının ne kadar özel olabileceğiyle ilgili endişeler gündeme geldi. Gizlilik uzmanları, Clubhouse kullanıcılarının tüm konuşmalarının diğer kullanıcılar tarafından kaydedilebileceğini ve kullanıcıların buna göre davranması gerektiğini belirtti.

Clubhouse uygulaması gizlilik politikası

Clubhouse, yalnızca İngilizce olarak sunulan bir gizlilik politikasına sahip olduğu için eleştirilere hedef oldu. Uygulama olgunlaştıkça bu durum muhtemelen değişecek çünkü Almanya gibi birçok ülkede gizlilik politikalarının yerel dilde olmasına dair yasal bir gereklilik var.

Clubhouse'daki gizliliğinizin yalnızca sizin yaptıklarınıza değil, aynı zamanda sizi kişi olarak ekleyen herkesin yaptıklarına bağlı olması, çok daha ciddi bir eleştiri konusu oldu. Örneğin, telefon numaranızı telefonuna kaydeden bir tanıdığınızın telefonuna Clubhouse yüklediğini ve uygulamaya kişilere erişim izni verdiğini varsayalım. Bu durumda, bu kişiler siz uygulamaya katıldığınızda bir bildirim alırlar ve ayrıca onlara sizi takip etmeleri önerilir; siz uygulamaya kendi kişilerinize erişim izni vermemiş olsanız bile.

What is Clubhouse

Clubhouse içerik moderasyonu ve uygunsuz içerikten kaçınma

Clubhouse nefret söylemi, komplo teorileri ve kötü amaçlı kullanımla ilgili suçlamalarla tartışmaların hedefi oldu ve bu da uygulamanın içerik moderasyon kurallarını güncellemesine neden oldu. Uygulamanın sadece sesten ibaret formatı nedeniyle içerik denetimi hayli zordur; çünkü bu süreç metin tabanlı yorumlardaki rahatsız edici içeriği tespit etmek için algoritmalar kullanmaya göre çok daha zordur. Clubhouse'un, yalnızca gerçek zamanlı olarak bildirilen bir olay durumunda sohbetlerin ses kayıtlarını saklama politikası, bir suçu olaydan sonra bildirmek isteyebilecek kullanıcılar için hiç kullanışlı değildir.

Uygulama 18 yaş ve üzeri kullanıcıları hedeflemekle birlikte, herhangi bir yaş kontrolü veya içerik filtresi kullanılmıyor. Yetişkin temalı birçok konuşma odası olduğundan ve uygulamada yabancılarla canlı sohbetler gerçekleştiğinden, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.

Clubhouse'da birini engellediğinizde ne olur?

Diğer kullanıcıları engelleyerek Clubhouse'da sakıncalı olabilecek içeriklerden kaçınmak mümkündür. Bir kişiyi engellediğinizde, bu kişi sizin oluşturduğunuz veya moderatörü veya konuşmacısı olduğunuz bir odayı göremez veya bu odaya katılamaz. Ancak, engellenmiş bir kullanıcı katılmış olduğunuz bir odada konuşmacı olduğunda, odayı görebilir, hatta konuşmaya veya dinlemeye katılabilirsiniz. Clubhouse, diğer kullanıcıları engelleme ve uygulama üzerindeki olayları bildirme prosedürlerini ayrıntılı olarak gösteren bir kullanıcı güvenlik kılavuzu sunar.

Clubhouse’un rakipleri

Clubhouse'un ses ve canlı yayın özellikleri sosyal ağların en önemli trendlerinden biri. Bu da uygulamanın çeşitli rakiplerle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Bunlar:

  • Instagram, artık dört kişinin aynı anda sohbet etmesini ve canlı yayın yapmasını sağlayan bir özellik olan Canlı Odalar (Live Rooms) ile insanların videolarını ve seslerini kapatmalarına olanak tanıyor. Bu da etkili bir şekilde yalnızca sesten ibaret bir Canlı Oda oluşturulmasına izin veriyor.
  • Twitter, konuşmacıların ve katılımcıların katılabileceği canlı bir sohbet başlatılmasına olanak sağlayan Spaces özelliğini kullanıma açtı.
  • Facebook, yöneticilerin sesli ve yazılı olarak hedef kitleleriyle sohbet edebilmesini sağlayan web tabanlı bir uygulama olan Hotline'ı kullanıma sundu.
  • Sohbet uygulaması Telegram, Clubhouse’a benzer şekilde çalışan bir sesli sohbet özelliği sunuyor.
  • Discord, metaforik bir “sahne” üzerindeki bir hoparlörden aynı anda birçok kişiye hitap etmenin mümkün olduğu Stages adlı bir özellik sunuyor.
  • Reddit, Reddit topluluklarında canlı sesli görüşmeler için Reddit Talk’ı sunuyor.
  • 2021'de, Clubhouse'a benzer bir temele sahip olan Fireside adlı bir uygulama çıkıyor ama bazı önemli farklılıklar var.

Clubhouse'un kullanımı güvenli mi?

Peki, Clubhouse güvenli mi? Artan talep karşısında hızla büyümek zorunda kalan diğer uygulamalar gibi, Clubhouse da çeşitli güvenlik ve gizlilik sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yeni uygulamaların, olgun ve köklü uygulamalardan daha fazla güvenlik ve gizlilik sorunu barındırması olasıdır. Ancak Clubhouse, veri koruma ve kullanıcı gizliliğine büyük önem verdiğini ve veri korumasını daha da güçlendirebileceği alanları belirlediğini söylüyor. Şirket ayrıca, HackerOne ortaklığıyla uygulama içindeki güvenlik açıklarını tespit eden kişileri ödüllendiren bir hata ödül programı sunuyor.

Diğer popüler sosyal medya uygulamalarıyla karşılaştırıldığında, Clubhouse’un kullanıcıları hakkında daha az bilgi topladığı görülüyor. Örneğin, iPhone konum hizmetlerini kullanmıyor ve konumunuzu sadece IP adresinize göre kabaca tahmin eder. Yalnızca ses odaklı bir uygulama olduğundan kameranıza veya fotoğraflarınıza erişim istemez.

Bir ortam olarak ses odaklı uygulamalar, muhtemelen bir süre daha hayatımızda olacak. Cep telefonunuzu kullanırken güvenli kalmanın önemli bir yolu antivirüs korumasıdır. Örneğin Kaspersky Internet  Protection for Android, şüpheli uygulamaları, internet sitelerini ve dosyaları engeller ve yeni tehditlerle başa çıkmak için makine öğrenimini kullanır.

İlgili Makaleler:

Clubhouse güvenliği ve gizliliği - Clubhouse kullanmak güvenli mi?

Clubhouse sadece ses odaklı bir sosyal ağ uygulaması, peki ama güvenli mi? Bu uygulamayla ilgili potansiyel endişeler arasında Clubhouse veri ihlalleri ve Clubhouse uygulamasının güvenliği sayılabilir.
Kaspersky Logo