Ana içeriğe atlayın

Son yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) uzaktan çalışma, üretim ve satış konusunda daha büyük işletmelerde olduğu gibi teknolojiyi giderek daha fazla benimsiyor. Ancak, genişleyen bilgisayar ağları siber tehditler için yeni güvenlik açıklarına neden olsa da siber güvenliğe yeterli dikkati verme konusunda aynı özeni göstermediler. Siber saldırılar hem finansal hem de itibar açısından ciddi hasara neden olabildiği için bu bir hatadır; bu da küçük işletmelerde siber güvenliğin ciddiye alınması gerektiği anlamına gelir.

Siber güvenlik nedir?

Siber güvenlik bir işletmenin kritik öneme sahip sistemlerini ve hassas bilgilerini siber saldırılara ve veri güvenliği ihlallerine karşı koruyan bir dizi süreç ve stratejidir. Siber suçluların yeni saldırı yöntemleri oluşturmak için yapay zeka ve sosyal mühendislik kullanmasıyla tehdit ortamı geliştikçe siber saldırılar giderek artan şekilde karmaşık hale geliyor. Sonuç olarak bu saldırılara karşı işletmelerin siber güvenliklerini geliştirmeleri gerekiyor.

Küçük işletmeler siber saldırılara karşı neden savunmasızdır?

Siber suçluların çabalarının çoğunu daha büyük kuruluşlara odakladığını düşünebilirsiniz, ancak gerçekte küçük işletmelerin siber saldırılara karşı daha fazla savunması olduğuna dair bulgular vardır. Bu durumun nedeni genellikle küçük işletmelerin siber tehditlere karşı kendilerini korumak için büyük kuruluşların sahip olduğu kaynaklardan yoksun olmasıdır. Siber güvenliğe daha az harcama ayırıyor ve büyük olasılıkla eski ve desteklenmeyen yazılımlar kullanıyorlar. Bu da onları siber suçlular için daha kolay bir hedef haline getiriyor.

Buna ek olarak, küçük işletmelerin iş için kendi cihazlarını kullanan kişileri işe almaları daha olasıdır. Bu durum, zaman ve maliyetten tasarruf sağlasa da, kişisel cihazlar kötü amaçlı dosya indirmelerine daha açık oldukları için aynı zamanda kötü amaçlı yazılım saldırısına uğrama olasılığını da artırır.

Siber suçluların küçük işletmeleri hedef alma motivasyonlarını şöyle sıralamak mümkündür:

Para: Ana motivasyon parasal kazançtır. Bazı siber saldırıların motivasyonu işletmenin çalışmasını kesintiye uğratmak ya da intikam olsa da çoğu kar amaçlı gerçekleştirilir. Fidye yazılımlarının bu kadar popüler bir saldırı yöntemi olmasının nedeni budur. Saldırı yöntemi kazançlı olduğu sürece bilgisayar korsanları söz konusu yöntemi kullanmaya devam edecektir.

Bilgi işlem gücü: Bazen bilgisayar korsanları bir şirketin bilgisayarlarını bir bot ordusuna katarak Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları gerçekleştirmek için kullanmak ister. DDoS saldırıları, bir şirketin hizmetinde aksamaya neden olmak için suni olarak kitlesel web trafiği oluşturularak gerçekleştirilir. Ele geçirilen bot'lar kesintiye uğratıcı trafik oluşturmaya yardımcı olurlar.

Diğer tüzel kişilere bağlantılar: Küçük bir işletme, işlemler, tedarik zincirleri ve bilgi paylaşımı aracılığıyla diğer tüzel kişilere dijital olarak bağlı olacaktır. Büyük şirketlerde güvenlik ihlali oluşturmak daha zor olacağından bilgisayar korsanları daha büyük şirketlerin sistemlerine saldırma yöntemi olarak bazen daha küçük şirketleri hedef alırlar.

Hangi tür siber tehditler küçük işletmeleri etkileyebilir?

İşletmeniz için bir siber güvenlik stratejisi tasarlamadan önce tehdit ortamını anlamanız faydalı olacaktır. Küçük işletmeleri etkileyen siber tehditler şunlardır:

Sosyal mühendislik:

Bu tür bir siber suçta kişi dolandırıcılık amaçlı olarak hassas bilgiler ifşa etmesi için kandırılır ya da manipüle edilir. Sosyal mühendislik aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı şekillere bürünebilir:

  • Kimlik avı: bilgisayar korsanı, alıcısını özel bilgileri paylaşması veya mağdurun cihazında ya da ağında kötü amaçlı bir yazılım dağıtması için kandırmak üzere tasarlanmış aldatıcı bir e-posta gönderir.
  • Hedef odaklı kimlik avı: genellikle tanıdıkları bir kişiyi taklit ederek belirli bir kişiyi hedef alan kimlik avı çeşididir.
  • Sahte web siteleri: kullanıcıları dolandırıcılığa ya da kötü amaçlı saldırılara yönelik kandırmak üzere tasarlanmış dolandırıcılık web siteleridir.
  • Sahte aramalar: dolandırıcıların kimliklerini aradıkları kişiden gizlemek için arayan numaralarını değiştirmeleridir.
  • SMS ile kimlik avı: saldırı platformu olarak cep telefonlarını kullanan kimlik avı türüdür.

Fidye yazılımı:

Fidye yazılımı, işletmeleri hedeflemek için bilgisayar korsanlarının kullandığı en yaygın yöntemlerden biridir. Fidye yazılımı bilgisayarları kilitleyip verileri şifreleyerek bunları rehin alır. Sahiplerinin verilerine tekrar ulaşabilmesi için bilgisayar korsanına fidye ödemeleri gerekir; böylece şifre çözme anahtarını verirler. Raporlar, ortalama 116.000 dolarlık fidye talebiyle fidye yazılımı saldırılarının %71'inin küçük işletmeleri hedeflediğini gösteriyor. Verilerin büyük ihtimalle yedeklenmemiş olması ve en kısa sürede tekrar çalışmaya başlamaları gerektiği için KOBİ'lerin fidye taleplerini ödeme olasılıkları daha yüksektir.

Kötü amaçlı yazılım:

Kötü amaçlı yazılım kullanıcının cihazına ya da ağına zarar vermek üzere tasarlanmış kötü amaçlı yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir. Truva atları ve virüsler gibi (aslında fidye yazılımı da bir tür kötü amaçlı yazılımdır) siber tehdit çeşitlerini içerir. Kötü amaçlı yazılım saldırıları, cihazlarını bozabileceğinden küçük işletmeler için hasar verici olup, pahalı onarımlar ve yenilemeler gerektirir. Bunlar aynı zamanda verilere erişmek için bilgisayar korsanlarına bir arka kapı sağlayarak müşterilerin ve çalışanların her ikisini de riske atar.

Botnet'ler:

Botnet, güvenliği aşılmış ve kötü amaçlı yazılım bulaşmış bilgisayarların siber saldırılar gerçekleştirmek üzere işlem güçlerini birleştirmelerini sağlayan bir bilgisayar ağıdır. Bunlar bir zamanlar büyük kuruluşlar için bir tehdit olarak değerlendiriliyordu, ancak son yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmeler de hedeflenmeye başladı.

Dağıtılmış Hizmet Reddi saldırıları:

Dağıtılmış Hizmet Reddi ya da DDoS saldırısı çok sayıda farklı kaynaktan trafik yığılması sağlayarak bir web sitesini bozmayı amaçlar. Başarılı bir DDoS saldırısı web sitenizi tamamen çevrimdışı yapabilir ve müşterilerin siteye erişmesini imkansız hale getirebilir.

SQL aşılama:

İşletmenizin bir SQL (Yapılandırılmış Sorgu Dili) veritabanı varsa SQL aşılama saldırılarına maruz kalma olasılığınız var demektir. SQL aşılama, bir SQL veritabanına kötü amaçlı bir kod parçasının yerleştirilmesi anlamına gelir. Kötü amaçlı kodun içeriğine bağlı olarak sonuçları çok ciddi olabilir. Örneğin, verileri silebilir, hassas kullanıcı bilgilerini tehlikeye atabilir ve bazı uç durumlarda tüm sistemi kapatabilir. En yaygın web sitesi saldırı biçimlerinden biridir.

Donanım parçası tutan bir laboratuvar teknisyeni

KOBİ siber güvenliği neden kritik öneme sahiptir?

Küçük işletmeler için siber güvenliğin ve genel anlamda KOBİ güvenliğinin ciddiye alınmasını gerektiren çeşitli nedenler vardır:

Mali kayıp olasılığı:

Bir siber olay, küçük bir işletmenin mali yapısını yok edebilir ve bu durum bazen kalıcı olabilir. Kurtarma maliyeti, kesinti süresi boyunca oluşan gelir kaybı ve ayrıca yasalara uymama nedeniyle ortaya çıkan para cezaları kârlılığınızı ciddi şekilde etkileyebilir.

İtibar zedelenmesi:

İşletmeniz müşteri bilgilerini etkileyen bir veri ihlalinden mağdur olduysa, saldırının boyutuna ve nasıl gerçekleştirildiğine bağlı olarak bu durumun şirketinizin itibarı üzerinde ciddi etkisi olabilir. Bu durum, yeni müşteriler ve çalışanlar çekme ve elinizde tutabilme kabiliyetinizi etkileyebilir.

Çalışanlarınızı riske atma:

Gizli İK dosyaları, doğum tarihleri ve mali bilgiler gibi hassas çalışan bilgileri siber suçlular tarafında çalınırsa, bu çalışanlar kimlik hırsızlığı ve diğer suçlara karşı risk altında olacaktır.

Faaliyetleri devam ettirebilme:

Her ölçekteki işletme, özellikle Covid-19 pandemisinden bu yana büyük oranda bilgisayar sistemlerine bağlı hale geldi. Bulut hizmetlerine, akıllı telefonlara, Nesnelerin İnterneti'ne ve yapay zekaya bağımlı hale gelmek, bir siber saldırının neden olacağı herhangi bir kesintinin normal bir şekilde çalışma ve faaliyet gösterme kabiliyetinizi ciddi şekilde engelleyeceği anlamına gelir.

Yasalara uyum:

Dünya genelindeki yargı yetki bölgeleri, internetle ilgili düzenlemelerini artırdı. Örneğin, Avrupa'da Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ve Kaliforniya'da Kaliforniya Tüketici Gizlilik Kanunu vardır. Bu tür yasalar, veri toplayan ve depolayan kuruluşlara yasalara uymamaları halinde cezalar da içeren yükümlülükler getirir ve her ölçekteki işletmenin veri gizliliğini ciddiye almaları konusundaki gerekliliğin altını çizer. İnternet kullanımını düzenleyen yasalar hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.

Tehdit ortamı gelişmeye devam ediyor:

Siber tehditlerin hacmi ve karmaşıklığı giderek artıyor. Dünya genelinde günde 30.000'den fazla web sitesinin saldırıya uğradığı ve her gün 300.000'den fazla yeni kötü amaçlı yazılım parçasının oluşturulduğu tahmin ediliyor. Siber suçlular, daima her ölçekteki işletmeye saldırmanın ve bunları kendi çıkarları için kullanmanın yeni yollarını arıyor. İşletmenizin şimdiye kadar bir saldırıya uğramamış olması, saldırılara karşı bağışıklığınız olduğu anlamına gelmiyor.

Küçük işletmeler siber tehditlerden hangi sıklıkta etkilenir?

Genel olarak büyük kuruluşlara göre zaten daha yüksek risk altında olan KOBİ'lerde siber saldırı riski son yıllarda arttı. Örneğin, kurumsal siber güvenlik riski değerlendirmeleri yapan MasterCard şirketinin RiskRecon birimine göre, 2020 ve 2021 yıllarında küçük işletmelerdeki veri ihlalleri küresel olarak önceki iki yıla göre %152 oranında arttı. Bu sayı, aynı dönemde daha büyük şirketlerin maruz kaldığı saldırıların iki katına eşittir.

2021 yılında IBM tarafından yapılan bir araştırmaya göre küçük işletmeler önceki yıla göre %52 daha fazla siber saldırıya uğramıştır. Buna rağmen, ABD işletme hizmetleri sağlayıcısı UpCity tarafından yapılan bir araştırma, 2022 yılında şirketlerin sadece %50'sinin bir siber güvenlik planı olduğunu ortaya koyarak birçok şirketin hazırlıklı olmadığını göstermiştir.

Ekonomik şartlar zorlu olduğunda, işletmelerin günlük operasyonlara ve faaliyetlerini devam ettirmeye odaklanmaları gayet doğaldır. Ancak mevcut siber tehdit ortamı dikkate alındığında siber güvenlik, uzun vadede işletmelerin hayatta kalmasının anahtarıdır.

Küçük işletmenizi siber tehditlere karşı nasıl koruyabilirsiniz?

KOBİ'nizi siber tehditlere karşı koruyabilmek için bir siber güvenli stratejisi oluşturmanız gerekir. Sağlam bir siber güvenlik stratejisi şunları içermelidir:

  • Çalışan eğitimi ve farkındalığı
  • Ağ güvenliği
  • Altyapı güvenliği
  • Uygulama güvenliği
  • Bilgi güvenliği
  • Bulut güvenliği
  • Ciddi bir saldırı durumunda olağanüstü durum kurtarma ya da işletmenin devamlılığı

İşletmenizde bir güvenlik kültürü geliştirmek kritik öneme sahiptir. Çalışanlar ve yöneticiler iyi temel güvenlik uygulamaları öğrenmeli ve uygulamalıdır. Ancak uyanık olmak tek başına yeterli değildir. KOBİ'ler ayrıca işletmelerini korumak için uygun güvenlik araçlarına da yatırım yapmalılar.

Küçük işletme ağlarını koruma

Siber güvenlik uzmanları ağ güvenliği hakkında çok konuşurlar. Bu da kulağa sanki yalnızca büyük işletmeleri ilgilendiren bir durum gibi gelir, ancak birden fazla bilgisayar bulunan tüm işletmeler bir ağa sahiptir. Hatta çalışanların iş için akıllı telefonlarını kullandıkları durumda, masaüstü bilgisayarla birlikte bu akıllı telefonlar bir işletme ağı oluşturur.

İnternet güvenliği farkındalığı, korumanın kritik öneme sahip birinci katmanıdır. Ağa erişim düzenli olarak değiştirilen güçlü parolalarla korunmalıdır.

Ağ erişimi olan tüm kullanıcılar, e-posta konusunda dikkatli olmayı öğrenmelidir. Bir e-postanın gerçekten bilinen ve güvenilen bir kaynaktan geldiğinden emin olmadığınız takdirde, e-postalardaki bağlantılara tıklamayın. İş arkadaşlarınızdan geliyor gibi görünen, ancak hiçbir gerçek kişisel mesaj içermeyen e-postalara dikkat edin. Ayrıca, bankalar veya diğer işletmelerden geliyor gibi görünen ve hesap bilgilerinizi isteyen e-postalara karşı da dikkatli olun. Her ikisi de alıcıları kandırmaya çalışan "kimlik avı" dolandırıcılığı için tehlike işaretleridir.

Etkili korumaya yatırım yapın

İyi temel güvenlik uygulamaları, siber suçluların işletme ağınıza sızma ihtimalini azaltır. Ancak, küçük işletme güvenliği uygun işletme çözümleri de gerektirir.

Ücretsiz küçük işletme koruması her zaman yeterli değildir. Ücretsiz yazılım güvenlik araçları aslında pazarlama cihazlarıdır. Her ne kadar "almadan önce dene" mantığıyla size potansiyel bir çözüm konusunda yardımcı olsa da doğası gereği kısıtlıdır. Etkili küçük işletme güvenlik araçları ise uygun bir fiyat karşılığında mevcuttur.

Etkili işletme çözümleri şu beş temel özelliğe sahip olmalıdır:

  • Bilgisayar virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma içermelidir.
  • Mobil ağ erişimi artık neredeyse evrensel olduğundan, mobil güvenlik sağlamalıdır.
  • Ayrı ayrı dosyalar, klasörler veya tüm veri diski için şifreleme sunmalıdır.
  • Ağ erişimi sağlayan çeşitli cihazlar ve konumlar gibi uç noktaları korumalıdır.
  • Son ve yine önemli olarak etkili bir işletme güvenliği, korumayı güncellemek için yama yönetimi gibi sistem yönetimi araçları içermelidir.

Etkili koruma ve iyi internet güvenliği uygulamaları sayesinde küçük işletmeler, kendilerini siber suçlulardan koruyabilir. Ağınızın kapılarından sızmayı deneyebilirler, ancak kapılar açılmadığında daha kolay bir kurban aramaya koyulurlar.

Küçük işletme güvenliğiyle ilgili diğer makaleler ve bağlantılar:

Küçük işletmeler siber güvenliği neden ciddiye almalı?

Küçük işletmelerin bir dizi siber tehdide karşı güvenlik açıkları olabilir. KOBİ güvenliği ve BT güvenliğinin küçük işletmeler için neden kritik öneme sahip olduğunu keşfedin.
Kaspersky Logo