Ana içeriğe atlayın

İnternet güvenliği nedir? - Tanımı ve anlamı

İnternet güvenliği, İnternet üzerinde gerçekleştirilen her türlü faaliyet ve işlem için güvenliği açıklayan bir terimdir. Tarayıcı güvenliği, çevrimiçi davranışlar ve ağ güvenliği gibi konuları kapsayan daha geniş çaplı siber güvenlik ve bilgisayar güvenliği kavramlarının bir bileşenidir. Hayatımızın büyük bir bölümünü çevrimiçi olarak geçiriyoruz. İşte bu sırada karşılaşabileceğimiz internet güvenliği tehditlerinden bazıları:

  • Yetkisiz kullanıcıların bilgisayar sistemlerine, e-posta hesaplarına veya web sitelerine erişim sağlamasını ifade eden bilgisayar korsanlığı aktiviteleri.
  • Verilere zarar verebilecek veya sistemleri diğer tehditlere karşı savunmasız halde bırakabilecek virüsler veya zararlı yazılımlar (kötü amaçlı yazılımlar olarak bilinir).
  • Suçluların kişisel ve finansal bilgileri çalabildiği kimlik hırsızlığı olayları.

Bireyler ve kuruluşlar, internet güvenliğine dair adımlar atarak kendilerini bu tür tehditlerden koruyabilir.

En yaygın internet güvenliği tehditleri nelerdir?

İnternette gizliliği ve güvenliği sağlamak için farklı internet saldırısı türleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Yaygın olarak görülen internet güvenliği tehditleri şunlardır:

Kimlik avı saldırıları

Kimlik avı, aldatıcı e-postalar kullanılarak gerçekleştirilen bir siber saldırı türüdür. Bilgisayar korsanları, e-posta alıcılarını, örneğin bir bağlantıya tıklamaları veya bir eki açmaları için kandırmaya çalışır. Bunun için de gönderilen e-posta mesajlarının gerçek ve kendileriyle ilgili bir mesaj (örneğin, bankadan gelen bir istek veya bir iş arkadaşından gelen bir not) olduğu konusunda ikna edici olmaya çalışırlar. Amaç, e-posta alıcılarını, kişisel bilgilerini vermek veya kötü amaçlı yazılımı indirmek konusunda kandırmaktır.

Kimlik avı, ilk örnekleri 1990'lara kadar uzanan en eski internet güvenliği tehditlerinden biridir. Suçluların bilgi çalması için en ucuz ve en kolay yollardan biri olduğu için bugüne kadar popülerliğini korudu. Son yıllarda, kimlik avı teknikleri ve mesajları çok daha karmaşık hale gelmiş durumda.

Bilgisayar korsanlığı ve uzaktan erişim

Korsanlar, gizli bilgileri ve verileri çalmak için özel ağlardan veya sistemin güvenlik açıklarından yararlanmak ister. Uzaktan erişim teknolojisi bu anlamda çekici bir hedeftir. Uzaktan erişim yazılımı, kullanıcıların bir bilgisayara uzaktan erişmelerini ve onu kontrol etmelerini sağlar. Pandemi sonrasında uzaktan çalışan insanların sayısı ve dolayısıyla uzaktan erişim yazılımlarının kullanımı da oldukça arttı.

Kullanıcıların internete uzaktan bağlanmış bir bilgisayarı kontrol etmesine olanak veren protokole Uzak Masaüstü Protokolü veya RDP adı verilir. Her boyutta işletme RDP kullandığından, güvenliği düzgün şekilde sağlanmamış ağların sayısı da oldukça fazladır. Bilgisayar korsanları, bir ağa ve ağdaki cihazlara tam erişim sağlayana kadar RDP güvenlik açıklarından yararlanmak için farklı teknikler kullanır. Veri hırsızlığını kendileri gerçekleştirebilir ya da bilgileri karanlık web üzerinden satabilirler.

Kötü amaçlı yazılımlar ve zararlı reklamlar

Kötü amaçlı yazılım anlamına gelen “malware” kelimesi, İngilizce “malicious” (kötü amaçlı) ve “software” (yazılım) kelimelerinden türetilmiş bir sözcüktür. Bu, bilgisayar korsanlarının hassas bilgileri çalmak ve tahribat yapmak için kullandıkları virüsler, solucanlar, Truva atları ve diğer zararlı programları kapsayan geniş bir terimdir. Bilgisayara, sunucuya veya ağa zarar verme amaçlı tüm yazılımlar kötü amaçlı yazılım olarak tanımlanabilir.

“Malvertising” kelimesi, İngilizce “malicious” (kötü amaçlı) ve “ advertising” (reklam) kelimelerinden türetilmiş bir sözcüktür ve zararlı reklamlar olarak bilinir. Bu terim, kötü amaçlı yazılımların dağıtımında kullanılan çevrimiçi reklamlar için kullanılır. Çevrimiçi reklamlar, yayıncı web siteleri, reklam değiş tokuşu, reklam sunucuları, yeniden hedefleme ağları ve içerik sağlama ağlarını içeren karmaşık bir ekosistemdir. Zararlı reklamlar, yayıncıların ve reklam ağlarının her zaman algılayamadığı bazı yerlere kötü amaçlı kod yerleştirmek için bu karmaşıklıktan faydalanabilir. Kötü amaçlı bir reklamla etkileşim kuran internet kullanıcıları cihazlarına kötü amaçlı yazılım indirebilir veya kötü amaçlı web sitelerine yönlendirilebilirler.

Fidye yazılımları

Fidye yazılımları, bir fidye ödenmediği takdirde bilgisayarınıza veya bilgisayarınızdaki belirli dosyalara erişiminizi engelleyen bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Genellikle Truva atı olarak dağıtılır; yani meşru yazılım kılığına girmiş kötü amaçlı yazılımlardır. Bu yazılımlar kurulduktan sonra, sisteminizin ekranını veya belirli dosyaları ödeme yapılana kadar kilitler.

Fidye yazılımı operatörleri, sahip olduğu anonimlik algısı nedeniyle ödemeyi genellikle Bitcoin gibi kripto para birimlerinde talep eder. Fidye ücretleri fidye yazılımının türüne, dijital para birimlerinin fiyatına veya döviz kuruna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ödeme yapmanız durumunda bile suçluların şifrelemeyi kaldıracağı her zaman garanti değildir.

Fidye yazılımı saldırıları giderek artıyor ve yeni fidye yazılımı çeşitleri ortaya çıkmaya devam ediyor. En çok konuşulan fidye yazılımları arasında Maze, Conti, GoldenEye, Bad Rabbit, Jigsaw, Locky ve WannaCry sayılabilir.

Botnetler

Botnet terimi, İngilizcede robot ağı anlamına gelen “robot network” kelimelerinin bir kısaltmasıdır. Bilgisayar sahiplerinin izni veya bilgisi olmadan internette otomatik görevler yürütebilmeleri için kasıtlı olarak kötü amaçlı yazılım bulaştırılmış bilgisayar ağlarına botnet denir.

Bir botnet sahibi bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirdiğinde, bilgisayarınızı kötü amaçlı etkinlikler gerçekleştirmek için kullanabilir. Bunlar:

  • Maddi kazanç elde etmek için üçüncü taraf web sitelerinde sahte internet trafiği oluşturma.
  • Web sitelerini kapatmak üzere Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarına yardımcı olmak için makinenizin gücünü kullanma.
  • Milyonlarca internet kullanıcısına spam e-postalar gönderme.
  • Dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı teşebbüslerinde bulunma.
  • Bilgisayarlara ve sunuculara saldırma.

Bilgisayarlar, diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin kullandığı yöntemlerle, örneğin kötü amaçlı yazılım indiren e-posta ekleri açıldığında veya kötü amaçlı yazılım bulaşan web siteleri ziyaret edildiğinde, bir botnetin parçası haline gelir. Ayrıca ağ üzerinden bir bilgisayardan diğerine yayılabilirler. Botnetteki botların sayısı değişiklik gösterir ve botnet sahibinin korumasız cihazlara sızabilme yeteneğine bağlıdır.

Halka açık yerlerdeki ve evdeki Wi-Fi tehditleri

Kahveciler, alışveriş merkezleri, havaalanları, oteller, restoranlar gibi yerlerde sunulan halka açık Wi-Fi ağları risklidir, çünkü bu ağlarda güvenlik genellikle gevşektir veya hiç yoktur. Güvenlik eksikliği, siber suçluların ve kimlik hırsızlarının ne yaptığınızı çevrimiçi olarak izleyebileceği ve parolalarınızı ve kişisel bilgilerinizi çalabileceği anlamına gelir. Halka açık Wi-Fi ağlarıyla ilgili diğer tehlikeler şunlardır:

  • Paket korsanlığı – saldırganlar korumasız bir ağda dolaşırken şifrelenmemiş verileri izler ve araya girer.
  • İki bağlantı noktası arasındaki bağlantıyı izinsiz izleme saldırıları – saldırganlar, aktarım esnasında verilere müdahale etmek ve onları değiştirmek için kurban ile erişim noktası arasındaki iletişime katılmak üzere bir Wi-Fi erişim noktasına sızar.
  • Sahte Wi-Fi ağları – saldırganlar değerli verileri ele geçirmek için ücretsiz Wi-Fi biçiminde bir bal küpü kurar. Saldırganın etkin noktası, ağ üzerinden aktarımı yapılan tüm veriler için bir kanal haline gelir.

Ağ donanımının sahibi siz olduğunuz için evinizdeki Wi-Fi ağında casusluk konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak yine de bazı tehditler söz konusudur. ABD'de internet servis sağlayıcılarının (ISS'ler) kullanıcıları hakkındaki verileri satma izni vardır. Bu aşamada veriler anonim hale getiriliyor olsa da internette gizliliğe ve güvenliğe önem veren kişiler için bu rahatsız edici bir şey olabilir. Evdeki bir VPN, dışarıdan çevrimiçi etkinliğinize müdahale edilmesini oldukça zorlaştırır.

Best internet security

İnternette paranızı koruma

İnternette nasıl koruma sağlanacağını ve çevrimiçi verilerinizi nasıl koruyacağınızı merak ediyorsanız aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:

Çok faktörlü kimlik doğrulamayı mümkün olan her yerde etkinleştirin

Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), kullanıcılardan bir çevrimiçi hesaba erişmek için iki veya daha fazla doğrulama yöntemini kullanmalarını gerektiren bir kimlik doğrulama yöntemidir. Yalnızca bir kullanıcı adı veya parola istemek yerine, aşağıdaki gibi ek bilgiler isteyerek güvenlik seviyesini daha da ileriye taşır:

  • Web sitesinin kimlik doğrulama sunucularının kullanıcının telefonuna veya e-posta adresine gönderdiği tek seferlik ek bir parola.
  • Kişisel güvenlik sorularının yanıtları.
  • Parmak izi ya da ses veya yüz tanıma gibi diğer biyometrik bilgiler.

Çok faktörlü kimlik doğrulama, bir siber saldırının başarılı olma olasılığını azaltır. Çevrimiçi hesaplarınızı daha güvenli hale getirmek için mümkün olan durumlarda çok faktörlü kimlik doğrulama kullanmak iyi bir fikirdir. İnternet güvenliğine yardımcı olmak için Google Authenticator ve Authy gibi üçüncü taraf bir kimlik doğrulayıcı uygulaması kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Bir güvenlik duvarı kullanın

Güvenlik duvarı, bilgisayarınız ile internet gibi başka bir ağ arasında bir engel görevi görür. Güvenlik duvarları istenmeyen trafiği engeller ve kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza bulaşmasının engellenmesine yardımcı olabilir. Genellikle, işletim sisteminiz ve güvenlik sisteminiz önceden yüklenmiş bir güvenlik duvarıyla birlikte gelir. İnternet güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için ayarlarınızı güncelleştirmeleri otomatik olarak gerçekleştirecek şekilde yapılandırmak ve güvenlik duvarı özelliklerinin açık olduğundan emin olmak iyi bir fikirdir.

Tarayıcınızı dikkatle seçin

Tarayıcı, web'e açılan ana kapımızdır ve bu nedenle internet güvenliğinde önemli bir rol oynar. İyi bir web tarayıcısı güvenli olmalı ve veri ihlallerinden korunmanıza yardımcı olmalıdır. Freedom of the Press Foundation, buradaki ayrıntılı kılavuzda pazardaki lider web tarayıcılarının güvenlik artılarını ve eksilerini ortaya koyuyor.

Güçlü parolalar oluşturun ve bir güvenli parola yöneticisi kullanın

Güçlü bir parola internet güvenliğini korumanıza yardımcı olur. Güçlü bir parola:

  • Uzundur; en az 12 karakterden ve ideal olarak daha fazlasından oluşur.
  • Büyük ve küçük harfler, semboller ve sayılar gibi karakterlerin bir karışımıdır.
  • Ardışık sayılar (“1234”) veya doğum tarihiniz veya evcil hayvanınızın adı gibi sizi tanıyan kişiler tarafından tahmin edilebilir kişisel bilgileri içermez.
  • Kolay tahmin edilebilir tuş dizilerinden oluşmaz.

Harflerin veya rakamların karakterlerini değiştirmek artık yeterli değildir (örneğin "Parola" kelimesi için "P@r0la”), çünkü günümüzde bilgisayar korsanları bunları kolayca çözebiliyor. Parolanız ne kadar karmaşık ve anlaşılmaz olursa, kırılması da o kadar zor olur. Bir parola yöneticisi kullanmak, tüm parolalarınızı tek bir güvenli çevrimiçi hesapta oluşturmak, saklamak ve yönetmek açısından size yardımcı olur.

Parolalarınızı gizli tutun; başkalarıyla paylaşmaktan veya bir yere yazmaktan kaçının. Tüm hesaplarınız için aynı parolayı kullanmaktan kaçınmaya çalışın ve parolaları düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

Cihazlarınızda güncel bir güvenlik programı yüklü olsun

İnternet güvenliği ve antivirüs programları, çevrimiçi gizliliğin ve güvenliğin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir. En iyi internet güvenliği yazılımı hem sizi farklı internet saldırılarından korur hem de çevrimiçi verilerinizi korur. Antivirüs yazılımlarını güncel tutmak önemlidir; günümüzde sunulan çoğu program, en son internet güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamak için otomatik olarak güncelleniyor.

Çevrimiçi ortamda ailenizin güvenliğini sağlama

Çocuklar için internet güvenliği kritik önem taşır; çocuklar zararlı veya uygunsuz içeriklerden ve kişilerden ve kötü amaçlı yazılımlardan veya saldırılardan korunmalıdır. Çocuklarınıza çevrimiçi güvenlik ipuçlarını öğretmek onları güvende tutmanıza yardımcı olabilir.

Çocuklar için internet güvenliği ile ilgili ipuçları

Çocuklar çevrimiçi ortamda giderek daha fazla zaman geçiriyor, bu nedenle internette nasıl güvende kalacaklarıyla ilgili olarak onlarla konuşmak son derece önemlidir. Çocukların çevrimiçi ortamda gizli tutulması gereken bilgileri bildiklerinden emin olmak önemli bir konudur; örneğin parolalarını neden gizli tutmaları gerektiğini ve kişisel bilgilerini neden vermemeleri gerektiğini onlara açıklamak iyi bir uygulamadır. Bilgisayarı, kullanımı izleyip takip edebileceğiniz ortak bir alanda tutmak, çocukların interneti güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak adına faydalı bir tercihtir.

Birçok çocuk YouTube videolarını izlemekten keyif alıyor. Bu nedenle, bu deneyimi daha güvenli hale getirmek için YouTube ebeveyn kontrollerini kullanabilirsiniz. İsterseniz YouTube'un çocuklar için özel olarak sunduğu YouTube Kids uygulamasını da kullanabilirsiniz. Bu uygulama daha çocuk dostu bir arabirim sunar ve uygulamadaki videolar, videoların küçük çocuklara uygunluk açısından insan moderatörleri ve otomatik filtreler tarafından incelenir.

Privacy and security on the internet

E-postanızı koruma

E-posta, insanların birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanımak üzere mümkün olabildiğince açık ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu erişilebilirliğin dezavantajı, e-postanın belirli yönlerinin güvenli olmaması ve saldırganların e-posta mesajlarını internet güvenliği sorunlarına yol açabilecek şekilde kullanmalarına olanak tanımasıdır.

E-posta güvenliği nedir?

E-posta güvenliği, e-posta hesaplarını ve yazışmaları yetkisiz erişim, kayıp veya ele geçirilmeye karşı korumak için kullanılan yöntemler anlamına gelir. E-postaların genellikle kötü amaçlı yazılımlar, istenmeyen e-postalar (spam) ve kimlik avı saldırılarını yaymak için kullanıldığı göz önüne alındığında, e-posta güvenliği internet güvenliğinin önemli bir unsurudur.

İstenmeyen e-postalarla mücadele

İstenmeyen e-postalar, toplu olarak gönderilen talep edilmemiş mesajlardır. Çoğu e-posta sağlayıcısı istenmeyen mesajları filtrelemek için algoritmalar kullanır ancak buna rağmen gelen kutunuzda görünmeye devam edebilirler. Uygulanacak adımlar arasında şunlar sayılabilir:

  • İstenmeyen e-postaları istenmeyen e-posta olarak işaretleyin. Böylece e-posta sağlayıcısının istenmeyen e-posta filtrelemelerini iyileştirmesine yardımcı olmuş olursunuz. Bir mesajın nasıl istenmeyen e-posta olarak işaretleneceği, kullandığınız e-posta istemcisine (Outlook, Gmail, Apple Mail, Yahoo Mail vb.) göre değişir.
  • İstenmeyen bir e-postadaki bir bağlantıya hiçbir zaman tıklamayın veya bu tip e-postaların eklerini kesinlikle açmayın. Aksi halde cihazınıza kendi ellerinizle kötü amaçlı yazılım indirebilirsiniz. En azından, istenmeyen e-posta gönderen tarafa karşı e-posta adresinizin aktif olduğunu onaylamış ve böylece onları daha fazlasını göndermeye teşvik etmiş olursunuz.
  • E-posta adresinizi nerelerde açıkça yazacağınız konusunda dikkatli olun. Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim kurmak ya da iş amaçlı kullandığınız e-posta hesabından ayrı olarak, sadece çeşitli sitelere kaydolmak ve abonelikler için ikincil, farklı bir e-posta hesabına sahip olmak iyi bir fikirdir.
  • Çoğu e-posta sağlayıcısı gizlilik ayarları sunar. Bu ayarları inceleyin ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir gizlilik ayarı düzeyini seçin.
  • Üçüncü taraf istenmeyen e-posta filtrelerine bakın. E-postaların size ulaşmadan önce iki filtreden (e-posta sağlayıcınızın spam filtresi ve üçüncü taraf uygulaması) geçtiği için bu filtreler sizin için ek bir siber güvenlik katmanı sağlar.

Kendinizi istenmeyen postalara boğulmuş halde bulursanız, bu e-posta adresinizin bir veri ihlali vakasına karıştığına dair bir işaret olabilir. Bu durumda e-posta adresinizi değiştirmeniz önerilir.

Ağ güvenliği

Ağ güvenliği, ağınızın ve verilerinizin kullanılabilirliğini ve bütünlüğünü korumak için tasarlanmış her türlü etkinliğin genel adıdır. Çeşitli tehditleri hedefler ve bunların ağınıza girmesini veya yayılmasını engeller.

Wi-Fi yönlendiricinizi güvenli bir şekilde kurma

Wi-Fi yönlendiriciniz internet güvenliğinin önemli bir unsurudur. Gelen ve giden tüm trafiği kontrol eder ve Wi-Fi ağınıza ve onun üzerinden telefonlarınıza, bilgisayarlarınıza ve diğer cihazlarınıza erişimi kontrol eder. Yönlendirici güvenliği son yıllarda hayli gelişmiş olsa da internet korumasını daha da geliştirmek için hala atabileceğiniz adımlar vardır.

Yönlendiricinizin varsayılan yönlendirici adı ve oturum açma bilgileri gibi varsayılan ayarlarını değiştirmek önemli bir ilk adımdır. Bu, yönlendiricinizin aktif olarak yönetilmekte olduğu izlenimini verdiğinden, Wi-Fi ağınızın potansiyel bilgisayar korsanları için hedef haline gelme riski azalmış olur.

Wi-Fi yönlendiricinizin güvenliğini artırmak için devre dışı bırakabileceğiniz çeşitli özellikler ve ayarlar vardır. Uzaktan erişim, Evrensel Tak ve Kullan ve Wi-Fi Korumalı Kurulum gibi özelliklerin tümü kötü amaçlı yazılım programları tarafından istismar edilebilir. Bunlar kullanışlı olsalar da, kapatılmaları ev ağınızı daha güvenli hale getirecektir.

Özellikle halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken VPN kullanmayı düşünün

Halka açık Wi-Fi ağlarını kullandığınızda çevrimiçi verilerinizi korumanın en iyi yolu sanal özel ağ (VPN) kullanmaktır. VPN, sizle VPN hizmeti tarafından çalıştırılan uzak sunucu arasında, şifrelenmiş bir tünel oluşturur. Tüm internet trafiğinizi bu tünelden yönlendirir ve böylece verilerinizi daha güvenli hale getirir. Herkese açık bir ağa VPN kullanarak bağlandığınızda, bu ağdaki diğer kişiler ne yaptığınızı göremez, böylece kapsamlı bir internet koruması sağlanmış olur.

Ağ güvenliği ve Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti (IoT), bilgisayarlar, telefonlar ve sunucular hariç olmak üzere internete bağlanan, veri toplayabilen ve paylaşabilen fiziksel cihazları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. IoT cihazlarına örnek olarak giyilebilir sağlık izleyiciler, akıllı buzdolapları, akıllı saatler ve Amazon Echo ve Google Home gibi sesli yardımcılar verilebilir. 2026 yılına kadar tüm dünyada 64 milyar IoT cihazının çalışır durumda olacağı tahmin ediliyor.

İnternete bağlı tüm bu cihazlar, bilgilerin risk altına olmasıyla ilgili yeni olasılıklar doğurur. Burada tehlikeyi oluşturan sadece IoT aracılığıyla paylaşılan veri miktarının eskiye göre çok daha fazla olması değil, aynı zamanda paylaşılan bu verilerin yapısının da genellikle son derece hassas olmasıdır. Bu, internet güvenliği tehditlerinin farkında olma ve siber güvenliğe gereken önemi verme gerekliliğini daha da önemli kılan bir durumdur.

İnternet mobil güvenliği

Mobil güvenlik, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlardaki verileri güvenceye almak için kullanılan tekniklerdir ve internet korumasının bir başka yönünü oluşturur.

Telefonunuzun dinlenip dinlenmediğini anlama

Akıllı telefonunuz, özellikle de kırılmış veya root atılmış durumda ise dinlemeye karşı savunmasız kalmış olabilir. Telefon dinleme ile üçüncü taraflar yaptığınız aramaları dinleyebilir veya mesajlarınızı okuyabilir. Telefonunuza bir saldırı gerçekleştirildiği konusunda endişe duyuyorsanız aramalarınızın arka planında olağan dışı bir gürültü, telefonunuzun pilinin normalden daha hızlı tükenmesi veya telefonunuzda tuhaf davranışlar sergilemesi gibi işaretlere dikkat edebilirsiniz.

Telefonunuz sizin müdahaleniz olmadan kendi kendine açılıyor veya kapanıyorsa ya da telefonunuzda yüklediğinizi hatırlamadığınız uygulamalar varsa, başka biri telefonunuza erişim elde etmiş olabilir. Karmaşık bir dizi harf ve rakamlar içeren tuhaf SMS mesajları almak veya telefon faturanızın normalden yüksek olması da telefon dinlemesine dair bir işaret olabilir.

Mobil güvenliğinizle ilgili endişeleriniz varsa burada daha fazla mobil güvenlik tavsiyesi okuyabilirsiniz.

Sahte aramalar nedir ve nasıl durdurulur?

Sahte aramalarda siber suçlular genellikle sizi bilgilerin güvenilir bir kaynaktan geldiğine ikna etmeye çalışır. Sahte aramalarda, dolandırıcılar, kimliklerini gizlemek için arayan kimliğini olarak görünen bilgileri kasıtlı olarak tahrif eder. Bunu, kurbanların kendi bölgelerinden veya tanıdıkları bir numaradan bir çağrı geldiğini düşünmeleri için yaparlar.

Sahte aramaları durdurmak için telefon operatörünüzün istenmeyen aramaları tanımlamak ve engellemek için bir hizmet veya uygulama sunup sunmadığına bakın. Aramaların takibine yardımcı olmak için RoboKiller veya Nomorobo gibi üçüncü taraf uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulamaların özel verilere erişim izni istediğini unutmayın.

Bilinmeyen bir numaradan çağrı aldığınızda yapılacak en iyi şey telefonu hiç açmamaktır. Çünkü bu durumda dolandırıcılar sizi potansiyel bir hedef olarak belirler. Bu yüzden bu tip çağrıları yanıtlamak iyi bir fikir değildir.

Casus yazılımları telefonunuzdan kaldırma

Akıllı telefonunuzda casus yazılım olduğuna dair işaretler görüyorsanız cihazınızda yüklü uygulamalara bakın. Emin olmadığınız veya yüklediğinizi hatırlamadığınız her şeyi kaldırın.

Telefonunuzun işletim sistemini güncellemek işe yarayabilir ancak bazı durumlarda telefonunuzun fabrika ayarlarına sıfırlanması gibi daha ciddi önlemler alınması gerekebilir. Bu kullanışlı olmayabilir ancak telefonunuzun güvenliğinin tehlikeye girdiğinden şüphe duyuyorsanız, bu yapılmaya değer bir şey olabilir.

Android telefonlardaki zararlı virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları tanımlamak ve kaldırmak için Kaspersky Internet for Android uygulamasını kullanabilirsiniz. Android cihazlardan virüsleri kaldırma hakkındaki ayrıntılı makalemizde bunu manuel olarak nasıl yapabileceğiniz açıklanmıştır.

İnternet güvenliği ipuçları: Çevrimiçi ortamda kendinizi koruma

İnternette en iyi koruma yöntemleri nelerdir? Kendinizi internet güvenliği tehditlerine ve farklı internet saldırısı türlerine karşı korumak için aşağıdaki en iyi uygulamaları izleyin:

Sizi yirmi dört saat boyunca koruyan bir internet güvenliği yazılımına ihtiyacınız var

İyi bir internet güvenliği yazılımı, sizi bilgisayar korsanlığı, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar gibi çeşitli internet güvenliği tehditlerine karşı korur. Kapsamlı bir internet güvenliği ürünü, cihazdaki güvenlik açıklarını bulabilmeli, siber tehditleri tehlike teşkil etmeden önce engelleyebilmeli ve acil tehlikeleri izole edip ortadan kaldırabilmelidir.

İnternet gizliliğinizi sağlamak için web kamerası erişimini engelleyin

Korsanlar web kameranızı ve cep telefonu kameranızı kullanarak görüntülerinizi kaydedebilir. Bu internet güvenliği tehdidi “camfecting” ya da web kamerası korsanlığı olarak bilinir. Kayıtlı saldırıların sayısı nispeten düşüktür ancak vakaların çoğunda kurban bu tür bir korsanlığın hedefi olduğunun farkına bile varmadığından, çoğu vaka zaten tespit edilememektedir.

Web kamerasına erişimi engelleyebilmenin bir yolu da üzerine bant yapıştırmaktır. Ancak birçok kişinin iş veya iletişim için her gün görüntülü görüşme imkânlarını kullandığı bir dünyada, bu pek kullanışlı bir yöntem değildir. Çok daha iyi bir önleme yöntemi olarak web kamerası koruması sunan bir antivirüs çözümü kullanmak önerilebilir. Kaspersky Internet Security bu özelliği sunar. Kullanmadığınızda masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızı kapatmak da iyi bir fikirdir.

Bir reklam engelleyici, sizi kötü amaçlı reklamlara karşı korunabilir

Reklam engelleyiciler reklamlar içeren web sayfalarını temizler ve reklamların görüntülenmesini engelleyerek zararlı olabilecek bir reklamı görme ve reklama tıklama riskini ortadan kaldırır. Reklam engelleyicilerin daha başka avantajları da vardır. Örneğin, makinenizde saklanan tanımlama bilgilerinin sayısını azaltabilir, izleme miktarını azaltarak internet gizliliğinizi artırabilir, bant genişliğinizin boşa tüketilmemesini sağlayabilir, sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olabilir ve mobil cihazlarda pil ömrünü uzatabilir.

Bazı reklam engelleyiciler ücretsizdir, bazıları ise ücretlidir. Tüm reklam engelleyicilerin her çevrimiçi reklamı engellemediğini ve reklam engelleyicisi açıksa bazı web sitelerinin düzgün çalışmayabileceğini unutmayın. İsterseniz reklam engelleyicileri belirli web sitelerindeki çevrimiçi reklamlara izin verecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Ebeveyn denetimleriyle ailenin tüm üyelerine koruma sağlayın

Ebeveyn denetimleri, çocuğunuzun internette hangi içerikleri görüntüleyebileceğini kontrol etmenizi sağlayan ayarlardır. Gizlilik ayarlarıyla birlikte kullanılan ebeveyn denetimleri, çocuklar için internet güvenliğinin artırılmasına yardımcı olabilir. Ebeveyn denetimlerinin ayarlanması platforma ve cihaza göre değişiklik gösterir. Internet Matters tüm platformlar için kapsamlı adım adım açıklamalı kılavuzlar sunmuştur. Ayrıca Kaspersky Safe Kids gibi bir ebeveyn denetimi uygulaması kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Yazılım temizleyici

Yazılım temizleyici, gereksiz ve geçici dosya ve programları sisteminizden kaldıran bir araçtır. Kaspersky Total Security, nadiren kullandığınız veya izniniz olmadan yüklenen uygulamaları ve tarayıcı uzantılarını bulup kaldırmanızı sağlayan bir bilgisayar temizleme özelliğine sahiptir.

Çok platformlu koruma

Günümüzde internet koruması, dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi çevrimiçi olmak için kullandığımız tüm cihazları kapsamak zorundadır. İyi bir internet güvenliği yazılımı, antivirüs programını birden fazla cihaza yükleyerek internet güvenliği tehditlerine karşı platformlar arası bir koruma sunmalıdır.

Güvenli çevrimiçi bankacılık ve çevrimiçi alışveriş

Unutmamanız gereken çevrimiçi alışveriş güvenliği ipuçları:

  • Güvenli bir web sitesiyle işlem yaptığınızdan emin olun; URL, http:// yerine https:// ile başlamalıdır. Buradaki “s” harfi “secure” (güvenli) anlamına gelir ve sitenin bir güvenlik sertifikası olduğunu belirtir. Ayrıca adres çubuğunun solunda bir asma kilit simgesi olmalıdır.
  • URL'yi dikkatli bir şekilde kontrol edin; suçlular meşru web sitelerinin adreslerine çok benzer adreslere sahip sahte web siteleri oluşturabilir. Suçlular insanları kandırmak için genellikle URL'deki bir veya iki harfi değiştirir.
  • Halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken finansal bilgilerinizi göndermekten kaçının.

Çevrimiçi bankacılıkla ilgili güvenlik ipuçları:

  • Burada da yine halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken finansal veya kişisel bilgilerinizi göndermekten kaçının.
  • Güçlü parolalar kullanın ve bunları düzenli olarak değiştirin.
  • Mümkünse çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
  • Bir kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmamak için e-postalardaki bağlantılara tıklamak yerine banka URL'nizi kendiniz yazın veya doğrudan bankacılık uygulamanızı kullanın.
  • Şüpheli işlemler olup olmadığını belirlemek için banka hesap özetlerini düzenli olarak kontrol edin.
  • İşletim sisteminizi, tarayıcınızı ve uygulamalarınızı güncel tutun. Böylece bilinen tüm güvenlik açıklarına düzeltmeler uygulanabilir.
  • Kaspersky ürünleri gibi güçlü bir internet güvenliği ürünü kullanın.

Yaşamlarımızın çoğunu çevrimiçi olarak geçirdiğimiz bir dünyada, internet güvenliği önemli bir konudur. İnternet güvenliği tehditlerinin ve farklı internet saldırısı türlerinin nasıl üstesinden gelebileceğinizi anlamak, çevrimiçi ortamda güvende kalmanın ve verilerinizi korumanın anahtarıdır.

İlgili Makaleler:

İnternet güvenliği: Nedir ve çevrimiçiyken kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

İnternet güvenliği, çevrimiçiyken güvende kalmak anlamına gelir. İnternette gizlilik ve güvenlik, internet saldırılarının türleri ve çevrimiçi verilerinizi koruma hakkında bilgi edinin.
Kaspersky Logo