Ana içeriğe atlayın

5G Siber Güvenlik: Bilmeniz Gereken Her Şey

Hücresel ağın beşinci nesli (diğer adıyla 5G), teknolojik ilerleme ve yenilik için yeni fırsatların müjdecisi olacak. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT) gibi gelişen teknolojilerin 5G ile birlikte büyümesi beklenmektedir. Ancak bilgisayar korsanları, yaygın siber saldırılar için yeni pencereler olarak bunların zayıf noktalarını hedef alıyorlar. 5G geleceğimiz için daha iyi bir siber güvenlik çok önemlidir.

Yaklaşmakta olan 4G'den 5G'ye geçiş, hücresel bağlantı kullanan neredeyse herkesi ilgilendiriyor. 5G ağının sunduğu siber güvenliği ve nerelerde güvenlik açıklıklarının olduğunu bilmek gerekir.

5G nedir?

5G, kablosuz hücresel ağların beşinci neslinin kısaltmasıdır.

İlk dört neslin her biri yeni bir bağlantı düzeyi getirdi; 3G ve 4G'de mobil verilerin iyileştirilmesine odaklanıldı. 5G, bu eğilimi devam ettirip mobil geniş bant erişim kullanımını genişletmeyi hedeflemektedir. 5G, 4G ile birlikte kullanılacak ve en nihayetinde tamamen onun yerini alacak.

5G nasıl çalışır?

Basit bir şekilde açıklamak gerekirse 5G, 4G LTE'ye göre daha kısa mesafelerde binlerce veri aktarmaktadır. Bu, hareket hâlindeyken bile bağlantı sinyallerinin ve ağın kendisinin hızını ve tutarlılığına yardımcı olur. Ağ, ayrıca yeni sinyal spektrumlarının kullanılması nedeniyle daha fazla cihaz destekleyebilir. Bu enerji açısından verimli teknoloji, tüm bunlara ek olarak daha az güç harcanmasını sağlar.

Neden 5G?

4G LTE güçlü olsa da sınırlarını zorladığımız için bize artık yetmemeye başladı. Büyük şehirlerdeki mevcut LTE ağları aşırı yüklenmiş durumda olurken günün en yoğun saatlerinde düzenli yavaşlamalar yaşanıyor. Bunun yanı sıra internet bağlantılı "akıllı" cihazların yükselişi, zaten mevcut olan milyarlarca cihazı destekleyebilmek için daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli bir sisteme ihtiyacımız olduğu anlamına gelmektedir. Mobil veriler, bunlar ve diğer avantajlarla birlikte bugün bağlanabildiğimiz cihaz sayısından çok daha fazla cihaza bağlanmak için daha ucuz, daha az güç harcayan ve daha hızlı bir hâle geliyor.

5G ile nelerin gerçekleşmesini bekleyebiliriz?

Elbette daha iyi internet deneyimleri bu ağın doğrudan bir sonucudur. Mobil geniş bandın beşinci nesli, bunun dışında birçok avantaj daha sağlayacaktır ve bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Devasa bir Nesnelerin İnterneti'ne (Internet of Things - IoT) yükselterek hem sektör hem de tüketiciler için teknoloji tabanlı büyümenin ilerlemesi sağlanacak. Birçok IoT cihazı zaten kullanılmakta olsa da bu cihazlar mevcut internet sistemiyle sınırlılar. 5G, pille çalışan cihazların daha az ayarlamayla etkin ve bağlı kalabileceği ve bu sayede uzak, uygunsuz ve ulaşılması zor alanlarda tamamen yeni kablosuz kullanımların elde edileceği anlamına gelmektedir. Akıllı termostatlar ve hoparlörlerden endüstriyel kargo ve şehir enerji hattı şebekelerine kadar her şeyin bu konuda kendi rolü olacak.
  • Hem akıllı şehirler hem de Endüstri 4.0, bize daha etkili, daha güvenli ve daha verimli iş ve hayatlar sunmayı amaçlamaktadır. 5G destekli IoT, şehirlere daha iyi altyapı denetimi sağlama açısından çok önemlidir. Ayrıca fabrikalarda, iş süreçlerini dinamik olarak değiştirerek akıllı otomasyon içinde kullanılacaktır.

4G ve 5G Arasındaki Fark Nedir?

5G'nin 4G LTE'nin yapamadığı şeyleri yapmasına olanak sağlayan birkaç göze çarpan fark var.

5G, 4G LTE ile kıyaslandığında aşağıdaki avantajları sağlamaktadır:

  • 5G, 4G'den daha hızlıdır çünkü ağda dolaşmak için saniye başına daha fazla bite sahiptir. Yeni yükleme ve indirme hızlarıyla filmleri dakikalar yerine saniyeler içinde indirebileceksiniz.
  • 5G, 4G'den daha hızlı yanıt verir çünkü daha az gecikme süresine sahiptir; bu, cihaz-ağ arasındaki iletişimler için geçen süreyi ifade etmektedir. Cihazlar ağla daha hızlı "konuşabildiği" için verileri daha hızlı alırsınız.
  • 5G, 4G'den daha az güç harcar çünkü hücresel telsizler kullanılmadığında hızlı bir şekilde düşük enerjili kullanıma geçebilir. Bu, cihaz pil ömrünü uzatarak cihazların daha uzun süre boyunca şarjdan uzak kalmasını sağlar.
  • 5G, 4G'den daha güvenilir bir şekilde güçlü ve hızlı hizmet sunar çünkü bant genişliği kullanımı daha iyidir ve daha fazla bağlantı noktasına sahiptir. Ağ üzerinde daha az bir zorlama olduğundan veri maliyetleri 4G ağlarına göre daha düşük olabilir.
  • 5G, 4G'den daha fazla cihaz taşıyabilir çünkü mevcut telsiz dalgalarını genişletmektedir. Yavaş hizmetlere neden olan yoğunluk sorunları, 5G kullanılmaya başlandıktan sonra azalacaktır.

5G, genel olarak hücresel ağlar için ileriye doğru atılmış devasa bir adımdır. Kablolu çevirmeli telefonlarda yüksek hızlı geniş banda yapılan efsanevi geçişe benzer şekilde mobil verilerin neler yapabileceğini yeniden düşünmeye başlayacağız.

Bununla birlikte, şu anda 4G'nin tamamen bu yeni teknoloji ile değiştirilmesinin büyük bir dezavantajı var:

5G'nin kurulması ve dağıtılması oldukça zor. Şu anki 4G ağlarıyla aynı alanı kaplamak için daha fazla vericiye ihtiyaç var. Sağlayıcılar, hâlâ bu "hücrelerden" bazılarını yerleştirme üzerinde çalışıyorlar. Bazı bölgeler, koruma altındaki tarihi bölgeler veya zorlayıcı coğrafi alanlar oldukları için fiziksel zorluklara sahip olabiliyorlar.

Bu teknolojiye yavaş bir geçiş, 5G'nin geleceği için olumsuz görünebilir. Fakat uzatılmış yükseltme, sağlayıcılara başka bir büyük sorunla ilgilenme konusunda zaman kazandırma ile sonuçlanabilir: güvenlik.

5g dangers and facts

5G Siber Güvenliği ile İlgili Kaygılar

5G siber güvenliğinin artan teknoloji korsanlığı risklerini önlemek için birtakım önemli iyileştirmelere ihtiyacı var. Güvenlik endişelerinden bazıları ağın kendisinden kaynaklanmaktayken diğerleri 5G'ye bağlanan cihazlarla ilgilidir. Ancak her iki durum da tüketicileri, devletleri ve işletmeleri tehlikeye atmaktadır.

Konu 5G ve siber güvenlik olduğunda bazı temel endişelere aşağıdakiler örnek verilebilir:

Merkezi olmayan güvenlik. 5G öncesi ağlarda daha az donanım trafiği temas noktası vardı; bu durum, güvenlik kontrolleri ve bakımının yapılmasını daha da kolaylaştırdı. 5G'nin yazılım tabanlı dinamik sistemlerinde çok daha fazla trafik yönlendirme noktası var. Tamamen güvende olabilmek için bütün bunların denetlenmesi gerekir. Bu çok zor olabileceği için güvenliği sağlanmamış her alan, ağın diğer kısımlarını tehlikeye atar.

Daha fazla bant genişliği, mevcut güvenlik denetimini zorlaştıracak. Mevcut ağlar hız ve kapasite açısından sınırlı olsa da bu, sağlayıcıların güvenliği gerçek zamanlı olarak denetlemelerine katkı sağlamıştır. Bu nedenle genişletilmiş bir 5G ağının avantajları, aslında siber güvenliğe zarar verebilir. Eklelen hız ve hacim, güvenlik ekiplerini tehditleri engelleme konusunda yeni yöntemler oluşturmaya itecek.

banner

Birçok IoT cihazı, güvenlik eksikliğiyle üretilmektedir. Bütün üreticiler, birçok ucuz akıllı cihazda görüldüğü gibi siber güvenliğe öncelik vermiyor. 5G, IoT için daha fazla kullanılabilirlik ve potansiyel anlamına geliyor. Daha fazla cihazın bağlanması teşvik edildiğinden çeşitli güvenlik özelliklerine sahip milyarlarca cihaz, milyarlarca ihlal noktası anlamına geliyor. Akıllı televizyonlar, kapı kilitleri, buzdolapları, hoparlörler ve hatta akvaryum termometresi gibi küçük cihazlar bile ağ açısından bir zayıf nokta olabilir. IoT cihazları için güvenlik standartlarının olmaması, ağ güvenlik ihlalleri anlamına gelir ve teknoloji korsanlığı kontrolden çıkabilir.

Bağlantı sürecinin başlarında şifreleme olmaması, cihaza özgü IoT hedefli saldırılar için kullanılabilen cihaz bilgilerini açığa çıkarabilir. Bu bilgiler, teknoloji korsanlarının ağa tam olarak hangi cihazların bağlı olduğunu öğrenmelerine yardımcı olur. İşletim sistemi ve cihaz türü (akıllı telefon, araç modemi vb.) gibi bilgiler, korsanların saldırılarını daha nokta atışı şekilde planlamalarını sağlayabilir.

Siber güvenlik açıkları, çeşitli saldırı türleri olarak karşımıza çıkabilir. Bazı bilinen siber tehdit türleri şunlardır:

  • Botnet saldırıları bir bağlı cihazlar ağını kontrol ederek çok büyük bir siber saldırıya neden olabilir.
  • Dağıtık hizmet aksatma (Distributed denial-of-service - DDoS), bir ağ veya web sitesine aşırı yükleme yaparak çevrimdışı olmasına neden olur.
  • Ortadaki adam saldırıları (Man-in-the-Middle - MiTM), iki taraf arasındaki iletişimleri sessizce engelleyerek değiştirir.
  • Konum takibi ve arama ele geçirme, birisi yayın çağrı protokolleri hakkında az da olsa bilgi sahibi olduğunda gerçekleştirilebilir.

5g cyber security for your phone

5G ve Siber Güvenliğin Geleceği

Teknoloji geliştiricileri, ulusal mobil ağlardaki zayıflıkları geçici olarak ortadan kaldırmak için 5G güvenliğine karşı fazladan dikkatli olmak zorunda kalacaklar.

5G güvenlik temelleri ilk önce ağlarda gereklidir. Ağ sağlayıcıları, 5G'nin benzersiz risklerine karşı tedbir almak için yazılım korumasına odaklanmaya başlayacaklar. Şifreleme ve ağ denetimi gibi şeylere yönelik çözüm geliştirmek için siber güvenlik şirketleriyle işbirliği yapmak zorunda kalacaklar.

Üreticilerin güvenlik çalışmalarını desteklemek için teşvike ihtiyaçları var. 5G güvenliği, sadece en zayıf yönleri kadar güçlüdür. Ancak güvenli teknoloji geliştirme ve uygulama maliyetleri, bütün üreticilere siber güvenliğe odaklanma konusunda motivasyon sağlamıyor. Bu, özellikle çocuklara özel akıllı saatler ve ucuz akıllı bebek telsizleri gibi ikinci sınıf ürünler için geçerlidir. Üreticiler nihai gelir kayıplarını telafi edecek avantajlar elde ederse tüketici korumalarını destekleme konusunda daha istekli olabilirler.

Tüketicilerin IoT siber güvenliği konusunda eğitilmesi gereklidir. Güvenlik kalitesindeki çeşitlilik, ürün etiketleme standartlarına ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmektedir. Kullanıcıların IoT cihazlarının ne kadar güvenli olduğunu anlamalarının kolay bir yöntemi olmadığı için akıllı teknoloji üreticilerinden zorunlu olarak bir etiketleme sistemi geliştirmeleri beklenebilir. FCC, diğer radyo iletimi biçimlerini derecelendirmektedir; bu nedenle gelişen IoT cihazları pazarı da buna dâhil olabilir. Bunun yanı sıra kullanıcılara, yazılım güncellemeleriyle tüm internet cihazlarında güvenliği sağlamanın öneminin öğretilmesi gerekir.

Güvenliği geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalar, 5G'ye ilk geçiş adımlarıyla birlikte gerçekleşmektedir. Ancak koruma tedbirlerini düzeltmek için gerçek hayatta çözümlere ihtiyacımız olduğundan çalışmalar, 5G dağıtımı tamamlandıktan çok uzun süre sonra da devam edecektir.

5G'nin geleceği ile ilgili daha fazla bilgi almak için Kaspersky blog sayfalarımıza göz atın.

5G İçin Nasıl Hazırlanmalısınız?

5G, hakkında duyduklarınız kadar abartılacak bir olay değil ancak yine de hazırlıklı olmanız gerekiyor. Geçiş sürecinin tam anlamıyla gerçekleşmesi biraz uzun sürecek olsa da bazı bölgelerde bu konuda hazırlıklar yapılmaya başlandığı görülmüştür. Mümkün olduğunca güvenliği ve gizliliği kendi kontrolünüz altına almaya çalışın:

Tüm cihazlarınıza bir antivirüs programı yükleyin.Kaspersky Total Security gibi ürünler cihazlarınıza virüs bulaşmasını önler.

VPN kullanarak yabancıların izniniz olmadan verilerinize erişmesini ve çevrimiçi etkinliklerinizi gözetlemelerini önleyin. 

Güçlü parola güvenliği kullanın. Mümkün olduğunda her zaman parola kullanın ve parolalarınızı güçlü seviyede oluşturun. Rastgele ve farklı karakterlerden oluşan uzun parolar en iyi tercihler arasındadır. Parolanıza büyük harf, küçük harf, sembol ve sayı ekleyin.

Tüm IoT cihazlarınızdaki varsayılan arka uç parolaları güncelleyin. Cihazlarınız için cihazınızın "yönetici/parola" tarzı kimlik bilgilerini güncelleme yönergelerini uygulayın. Bu bilgileri bulmak için üreticinizin teknik kılavuzuna danışın veya doğrudan üreticinizle iletişime geçin.

IoT cihazlarınızın güvenlik yamalarıyla her zaman güncel olmasını sağlayın. Buna cep telefonunuz, bilgisayarlarınız, tüm akıllı ev cihazlarınız ve hatta arabanızın eğendirici bilgi sistemleri de dâhildir. Unutmayın; internet, Bluetooth veya diğer veri telsizlerine bağlanan her cihazın en son güncellemelere (uygulamalar, üretici yazılımı, işletim sistemi vb.) sahip olması gerekir.

Bütün cihazlarınızı hemen korumaya başlamakiçin siz ve aileniz için tasarlanmış en iyi antivirüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma yazılımı olanKaspersky Total Security'yi kullanmaya başlayın.

İlgili makaleler:

5G Teknolojisi Tehlikeli Mi? - 5G Ağının Avantajları ve Dezavantajları

5G nedir ve tehlikeli midir? Gelecekte akıllı telefonları ve internet güvenliğini nasıl etkileyecek? 5G siber güvenliği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.
Kaspersky Logo